Απορρίφθηκαν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής στην τραγωδία των Τεμπών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ σημειώνεται πως έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν, κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες, που ανακοινώθηκαν λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, έχουν ως εξής:

Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή:
– Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε τον έλεγχο του πρώην υπουργού για απιστία και παράβαση καθήκοντος ψήφισαν 298 βουλευτές. Βρέθηκαν 3 άκυρα ψηφοδέλτια ενώ 129 ψήφισαν υπέρ, 157 κατά και 9 παρών.
– Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε έλεγχο του ίδιου προσώπου για τα ίδια αδικήματα υπήρξαν 136 υπέρ, 157 κατά και 2 παρών.

Για τον Χρήστο Σπιρτζη:
– Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε έρευνα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έλαβε 11 άκυρα, 1 λευκό, 127 υπέρ, 152 κατά και 8 παρών.
– Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 133 υπέρ, 152 κατά και 2 παρών.

Για τον Κωστή Χατζηδάκη:
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό ψήφισαν υπέρ 104, κατά 155 και παρών 32.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό ψήφισαν υπέρ 102, κατά 157 και παρών 33 βουλευτές.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής η ΝΔ τάχθηκε κατά των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. «Η ΝΔ αποκρούει την εκμετάλλευση ενός τραγικού δυστύχηματος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις προτάσεις τους για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά τεσσάρων πρώην υπουργών – Καραμανλής, Σπίρτζης, Χατζηδάκης, Χρυσοχόιδης. «Προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται» τόνισε ο «γαλάζιος» Κώστας Καραγκούνης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές να αναζητήσουν «όλα τα αίτια και τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στην ανάγκη «να μάθουμε την αλήθεια και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη». Την πρόθεση του ΚΚΕ να στηρίξει τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν στηρίζει την πρόταση για εξεταστική, γιατί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ επιδιώκουν την συγκάλυψη. «Αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική καμία συζήτηση και καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε στην ομιλία του πως «οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης προκλήθηκαν είτε απο άγνοια είτε από πολιτική σκοπιμότητα». Από την δική του πλευρά ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρζης υποστήριξε πως πρέπει «να φωτιστούν τα πάντα».

«H πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ως προς εμένα, είναι στα όρια του σουρεαλισμού» ανέφερε στο υπόμνημά του ο Κωστής Χατζηδάκης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ακατανόητη, και πολιτικά και πραγματολογικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής όσον αφορά το πρόσωπό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του προς την εθνική αντιπροσωπεία ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ναι, ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους, τριγυρίζουν εκεί!!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Κι αν κάποτε οι...

Πανελλαδική Απεργία / Ένας χρόνος από τα Τέμπη – Οι συμμετέχοντες και τα αιτήματα – Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Μεγάλη απεργία με πάρα πολλούς συμμετέχοντες είναι προγραμματισμένη για...

Μαρία Καρυστιανού: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα κάνει κρότο μέχρι τη δικαίωση

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μαρία Καρυστιανού απαντά σε όσους έκαναν μαθήματα...
Διαφήμιση