Αναζητούν νέα μέτρα ενόψει ΔΕΘ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το νέο τσουνάμι αυξήσεων που αναμένεται σε βασικά αγαθά και τιμολόγια ενέργειας βάζει σε αυγουστιάτικους μπελάδες κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, που αναζητούν τρόπους και κυρίως πόρους για τη στοχευμένη στήριξη της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου ο πρωθυπουργός να μην έχει εντελώς άδειο το καλάθι των παροχών, εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για τη λήψη μέτρων. Πάντοτε εντός δημοσιονομικών περιθωρίων και όπως εκτιμάται βάσιμα, σύμφωνα με δηλώσεις και διαρροές αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, με το σταγονόμετρο για ακόμη μία φορά…

Ενδεικτικό παράδειγμα για την προσέγγιση αυτή της κυβέρνησης είναι η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. ευρώ (το οποίο όμως δεν θεωρείται αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος του φθινοπώρου), που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες επί των ποσών.

Σε κάθε περίπτωση, το χαλί για τις ανακοινώσεις -που επαναφέρουν πρόσκαιρα παρά τις διαψεύσεις το άρωμα των πρόωρων εκλογών- έστρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας ένα πακέτο παροχών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και καταλήξουμε στις δυνατότητες».

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για μέτρα «πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά» και με «σώφρονες κινήσεις», ώστε παράλληλα να κρατηθούν εφεδρείες και να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. «Εχουμε αποδείξει ότι όσο διαρκεί η κρίση, πάντοτε αξιοποιώντας κάθε νέα δυνατότητα που δημιουργείται στην οικονομία μας, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, οτιδήποτε πετυχαίνουμε με την ανάπτυξη, μετατρέπεται αυτόματα σε κοινωνικό μέρισμα, για να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, που βιώνουν οι πολίτες σε όλο το εύρος του οικονομικού τους βίου», συμπλήρωσε γενικόλογα ο κ. Οικονόμου, αναπαράγοντας το αυτάρεσκο κυβερνητικό αφήγημα.

Τουρισμός

Σημείο-κλειδί στο οποίο επενδύει «όλα της τα λεφτά» η κυβέρνηση για να μπορέσει να προβεί έστω και σε αυτές τις περιορισμένες παροχές είναι ο τουρισμός, για τον οποίο υποστηρίζει ότι καταγράφει επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η τουριστική κίνηση στη χώρα παρουσιάζει φέτος ισχυρή δυναμική, «καθώς οι τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις».

Ειδικότερα, οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000, «καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου 1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις».

*Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Συνεχίζεται η θηριωδία του Ισραήλ, μετά την στήριξη των ΗΠΑ που άσκησαν βέτο στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον του Παλαιστινιακού...

Ο πληθωρισμός πέφτει τα τρόφιμα… «πετάνε»

Η πίεση από τις τιμές που νιώθουν τα λαϊκά...

Νέα Αριστερά: Κάλεσμα για νέα μέλη και στελέχη σε όλη τη χώρα

Δουλειά, δουλειά και ξανά δουλειά. Το τρίπτυχο είναι συγκεκριμένο...
Διαφήμιση