Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου, που προέκυψαν και από την σοβαρή καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβγαλε ανακοίνωση με καθυστέρηση 24ωρών.
Όπως σημείωνε η Ορνιθολογική Εταιρεία, που έθετε σειρά ερωτημάτων στο υπουργείο, το έργο αδειοδοτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο εντός καμένης έκτασης στην περιοχή Natura «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και έχει ως κύριο προστατευτέο είδος τον Μαυρόγυπα.
Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του επέλεξε να απαντήσει στα «πρόσφατα δημοσιεύματα» που αφορούν την ανάπτυξη «οικονομικών δραστηριοτήτων» εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει τώρα ότι «απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Και αναφέρει την «εντολή» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, σχετικά με αναστολή, για ένα όμως έτος, της υλοποίησης των έργων και εργασιών, «οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα».
«Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής».
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την επίμαχη απόφαση, που είχε ληφθεί στις 9.8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.
Σε αυτό το σημείο σημειώνει ότι «η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση».
Αλλά, το υπουργείο σπεύδει να προσθέσει πως η πολιτική ή η δράση «μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)»
Πηγή: efsyn.gr