Αλ. Χαρίτσης: Επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη για τη Θεσσαλία και η απάντηση του πρωθυπουργού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταθέτει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Νέα Αριστερά”, Αλέξης Χαρίτσης.

Χθες, είχε προαναγγείλει πως “ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή για να απαντήσει στη Νέα Αριστερά για όλα όσα δεν έγιναν με την δική του ευθύνη πριν και μετά τις πλημμύρες”.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή και συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και, όπως είπε, δεσμεύτηκε “να είναι η φωνή τους στο κοινοβούλιο”.

Η ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει θέμα και τίτλο “Το παρόν στη Θεσσαλίας απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης”.

“Θετικό θετικό ότι έρχεστε εδώ για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση. Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί”, είπε αρχικά ο Αλέξης Χαρίτσης για να προσθέσει:

“Επισκεφτήκαμε τις περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία και στις οποίες το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στη λάσπη. Αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Άκουσα τους κατοίκους και τους αγρότες να διαμαρτύρονται απελπισμένοι και να αγωνιούν. Θεωρώ ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, να δεσμευτώ απέναντί τους ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή.

Όμως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Οι αγρότες είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας πρόσθετα μέτρα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά της Θεσσαλίας, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους. Πώς έχει απαντήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε αυτό; Με τα ΜΑΤ, με χημικά και κρότου λάμψης και με τον Υπουργεό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις“.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Νέα Αριστερά” ανέφερε: “Για μία ακόμη φορά φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακή διαχείρισης. Ο πρώτος κύκλος αρωγής 2-4 χιλιάδες ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε δικαιούχους. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι; Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν πρώτα να βγουν στους δρόμους, ότι θα τους δώσετε χρήματα παραπάνω ως έναντι, αλλά το ποσό που δικαιούνται συνολικά δεν μπορείτε να τους το πείτε ακόμα. Πώς θα μπορέσει να δει ο αγρότης αν μπορεί να ανταπεξέλθει; Μήπως τελικά ανοίγει αυτός ο δεύτερος κύκλος για να κατευνάσετε πρόσκαιρα την οργή των αγροτών και να δείξετε γενναιοδωρία χωρίς κανένα αντίκρισμα;”.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι “χρειάστηκαν τρεις μήνες για μία ρύθμιση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες στους δρόμους για να έρθει το αυτονόητο στη Βουλή” και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό να πει: “Λυπάμαι αλλά όλα αυτά δεν είναι απάντηση στα προβλήματα των αγροτών”.

Και τόνισε: “Αυτή τη στιγμή οι αγρότες που μας ακούν από τα μπλόκα, περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Σας καλώ να απαντήσετε για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων. Υπάρχουν κάτοικοι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το ποσό της αρωγής”.

“Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους; Τι θα γίνει με αυτό; Οφείλετε να απαντήσετε και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των αναχωμάτων. Τι θα γίνει σε περίπτωση νέας έντονης νεροποντής; Πώς θα προστατευτούν αυτές οι περιοχές; Χιλιάδες στρέμματα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Πού είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών; Έχει ξεκινήσει; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση”.

Μάλιστα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό: “Να απαντήσετε αν θα υπάρχει διευκόλυνση των πλημμυροπαθών και να απαντήσετε τι θα γίνει και με τη λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;”.

Πέρα από τα “άμεσα, τα επείγοντα, τα πιεστικά”, ο Αλέξης Χαρίτσης ρώτησε “τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Η κακοκαιρία άλλαξε άρδην τον χάρτη μίας ολόκληρης περιοχής. Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορέσει να ορθοποδήσει”.

Στάθηκε στην “κατάσταση ανασφάλειας στην οποία ζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία” και στην αδυναμία της κυβέρνησης να “καθησυχάσει την αγωνία τους”. Ρώτησε “ποιο είναι το σχέδιο για τη Θεσσαλία;” και ξεκαθάρισε πως “περιμένουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις”.

Δείτε LIVE την ερώτηση του Αλ. Χαρίτση στον πρωθυπουργό:

Μητσοτάκης: Η απάντηση στην ερώτηση Χαρίτση

Μία επισήμανση: “Κύριε Χαρίτση δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα μετά την καταστροφική πλημμύρα. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στην εθνική αντιπροσωπεία για να μιλήσω για αυτό το θέμα και είναι ακόμα μία ευκαιρία για να μιλήσουμε για το θέμα αυτό”.

Και συνέχισε: “Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, απαιτεί και συνέπεια. Ήταν μία τριπλά αρνητική συγκυρία και αυτό συνέβη σε μία εποχή που η χώρα έβγαινε από τις μάχες που έδινε με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Να θυμίσω ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας, ως προς τον όγκο νερού, καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης. Εστιάζοντας στα ζητήματα που θέσατε, προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς. Μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτή είναι μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως “η μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει δουλειά, προετοιμασία, σωστούς διαγωνισμούς” τα οποία “δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη”.

Σημείωσε, δε, πως κάποια “θα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή” και πως “τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά. Οι αποζημιώσεις έχουν κι αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες”.

Μάλιστα, για τις αποζημιώσεις είπε πως “κάναμε πολλά και σίγουρα πολύ γρηγορότερα από ό,τι έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους”.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του”.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – Μπάζωμα: Μήνυση 170 πολιτών κατά Μητσοτάκη για ηθική αυτουργία στη συγκάλυψη

Συμπληρωματική μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη κατέθεσαν 170 πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων...

Γιατί η ΝΔ θέλει να βλέπουμε τις ευρωεκλογές σαν προκριματικές των εθνικών

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...
Διαφήμιση