ΠΑΣΟΚ: Η «μάχη» των 6 ημερών για την προεδρία – Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μιχάλη Χαριάτη –

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη για την εκλογή νέας ηγεσίας. Σε επτά ημέρες, την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής. Ένας πρώτος γύρος που θα «βγάλει» τα δυο πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τα ηνία του Κινήματος. Σε μια συνθήκη ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Χαριλάου Τρικούπη, όπως διαμορφώνεται μέσα στα σημερινά δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την δυναμική του, δημοσκοπικά ανεβάζει τα ποσοστά του, ενώ, την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατάει δυνάμεις, καταρρέει και, στις μετρήσεις, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Αυτή η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή μένει να αποτυπωθεί από τους εκλογείς που θα φτάσουν στις κάλπες της Χαριλάου Τρικούπη την προσεχή Κυριακή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για στοίχημα στις 300.000, ή και παραπάνω, ψηφοφόρους. Στην περίπτωση που «κατακτηθεί» αυτή η συμμετοχή το ΠΑΣΟΚ θα «εγγράψει» ακόμη μια νίκη στην πολιτική σκακιέρα. Σε κάθε περίπτωση, καταλυτικό στοιχείο για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης θα είναι το ποσοστό της συμμετοχής στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα αν προσέλθουν στην διαδικασία περισσότεροι ή λιγότεροι από 300.000 ψηφοφόροι.

Στην εκτίμηση αυτή, της τελικής συμμετοχής, προστίθεται και ένα δεύτερο στοιχείο. Η πολιτική προέλευση των ψηφοφόρων. Για τους παρατηρητές της εκλογικής σύγκρουσης που οδηγεί στο «τιμόνι» της Χαριλάου Τρικούπη θα μετρήσει, όπως εκτιμούν, αν θα πάνε στις κάλπες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετακινηθεί προς τη ΝΔ, αν θα προσέλθουν ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον «δρόμο» της μεγάλης Κεντροαριστεράς, αν θα επιστρέψουν στις κάλπες αποστασιοποιημένοι που απείχαν όλα αυτά τα χρόνια και πλέον βρίσκουν λόγο να λάβουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία.

Στο φουλ οι μηχανές των 6 υποψηφίων

Τα επιτελεία των έξι υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εβδομάδα που «τρέχει» μέχρι τις πρώτες κάλπες εργάζονται με τις μηχανές στο «φουλ». Τα τηλεοπτικά σποτάκια παίζουν καθημερινά, οι περιοδείες συνεχίζονται, η μάχη στα social media κορυφώνεται, ενώ αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές ομιλίες των «6» μέσα από τις οποίες οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης θα ξεδιπλώσουν το πολιτικό τους σχέδιο μπροστά στην μάχη της κάλπης. Το πως θα απευθυνθούν στο πολιτικό τους ακροατήριο για την «επόμενη ημέρα» του Κινήματος έχει την δική του σημασία σε αυτή την εσωκομματική προεκλογική κούρσα. Ενδεχομένως, για κάποιους, ίσως υπάρξουν και οι πρώτες ενδείξεις, αναπόφευκτα για μια σκληρή αναμέτρηση δυο εκλογικών γύρων, για τα «στρατόπεδα» και τις συμμαχίες που θα προκύψουν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου.

Μια εβδομάδα, πάντως, μέχρι τις κάλπες η αναμέτρηση δείχνει πως παραμένει ανοιχτό ντέρμπι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για τρία πρόσωπα που διατηρούν – περισσότερο ή λιγότερο – ατόφιες τις ελπίδες τους για να βρεθούν στον δεύτερο γύρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με βάση όλες τις μετρήσεις, αναμένεται να είναι εκεί. Με τις δημοσκοπήσεις, πάλι, να αποτυπώνουν πως εκεί μπορεί να βρίσκεται ο Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος. Η συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, το πως θα «πλασαριστεί» στο τέλος της κούρσας ο κάθε υποψήφιος για τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νίκος Παππάς: Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι για καταστατικό και για ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο (BINTEO)

Να πολιτικοποιήσουν την κουβέντα ζητά από τους υποψήφιους για...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ως “τιμωρός” των οικογενειών για το θέμα της νεανικής βίας

Ο πρωθυπουργός του “επιτελικού” κράτους, εμφανίστηκε σήμερα στο θηριώδες,...

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι «άλλοι»

*Γράφει ο Θανάσης Καρτερός - Επιστρέφω γρήγορα, γράφει το...
Διαφήμιση