Λίβανος: Το Ισραήλ λέει ότι ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέα σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στον Λίβανο και στο Ισραήλ, καθώς οι δυνάμεις του υποστηρίζουν πως σκότωσαν τον Σάγεντ Χασάν Νασράλα, τον επικεφαλής της Χεζμπολά, μαζί άλλους διοικητές της, στο χθεσινό πλήγμα στην Βηρυτό.

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι. Οι IDF ισχυρίστηκαν πως μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «στοχευμένη επίθεση» στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολά, που βρίσκεται «υπόγεια ενσωματωμένο κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή Νταχιγιέ της Βηρυτού». Σύμφωνα πάντα με τις IDF , το χτύπημα έγινε ενώ η «ανώτερη αλυσίδα διοίκησης» της οργάνωσης επιχειρούσε στη νότια Βηρυττό.

«Αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», διαμήνυσε προκλητικά ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χαλεβί.

Το επιτελείο προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του αναφέροντας πως επί 32 χρόνια του ο Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών, και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών επιθέσεων. «Ήταν ο κεντρικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης» σημειώνουν. 

Άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, δήλωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ «εξαλείφθηκε». Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα, ανέφερε και ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβισάι Αντρέι, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες βράδυ, χωρίς να επιβεβαιώσει τον θάνατό του, ο οποίος ανακοινώθηκε από το Ισραήλ. Επίσης, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τα δύο άτομα, το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολά και άλλες περιφερειακές οργανώσεις προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα.

Οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ ακόμα 91 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ανάμεσά τους είναι ο  Αλί Καράκε, διοικητής του νότιου μετώπου της Χεζμπολά.

Το Iσραήλ συνέχισε σήμερα το σφυροκόπημα της Βηρυττού εντείνοντας τις επιδρομές του, που από την περασμένη Δευτέρα έχουν αφήσει περισσότερους από 700 νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στο Reuters για περισσότερες από 20 εκρήξεις, ενώ καπνός εθεάθη να υψώνεται από τα νότια προάστια. Εγκαταλείποντας τα σπίτια τους χιλιάδες Λιβανέζοι συγκεντρώθηκαν σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Λιβανέζος βουλευτής, Μαρκ Ντάου, δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Μπαμντούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη από ισραηλινή επιδρομή νωρίς το πρωί προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κάνουν ασκήσεις εκτροπής με εφιαλτικά σχέδια για νέο εκλογικό νόμο

*Γράφει ο Σωτήρης Σιδέρης - Το να μπορεί να...

Ο Ζελένσκι συζητά με τις ΗΠΑ ένα σχέδιο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει η σύγκρουση στο συνέδριο;

*Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης - Το χάος που επικρατεί...
Διαφήμιση