*Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης – Το χάος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για… σκληρή σύγκρουση στο συνέδριο, με σοβαρή πιθανότητα να μην πάνε όλοι μαζί στις εσωκομματικές κάλπες.
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χτες το Mega, ανέδειξε εκ νέου το βάθος της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 6,7% και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Με την αναλογική αναγωγή φτάνει το 8.8%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη μέτρηση τις ίδιας εταιρίας ήταν 7% και 9,5%. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 14,92%. Η πτώση είναι ραγδαία και δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Και πώς να ανακοπεί όταν η διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας ξεπερνάει κάθε όριο τοξικότητας, σε βαθμό που να είναι αμφίβολη η ομαλή ολοκλήρωσή της.
Οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν…
Χτες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες Φάμελλου και Πολάκη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι η υποψηφιότητα στην οποία συνέκλιναν οι 87 και έχει συσπειρώσει τους τσιπρικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μήνυμά του με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Φάμελλος έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση της ενότητας και του κύρους του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να προσελκύσει τους απογοητευμένους φίλους του κόμματος που έχουν αποστασιοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς, θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια και να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα. Όπως το απέδειξα. Σταματώντας την εσωστρέφεια και την τοξικότητα. […] Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε. Να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Παυλος Πολάκης πήγε στην Κουμουνδούρου για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του, καταθέτοντάς μάλιστα το Πόθεν Έσχες του. Για όποιον δεν κατάλαβε την μπηχτή εναντίον του Κασσελάκη, ο Πολάκης φρόντισε να καλέσει τους συνυποψηφίους τους να πράξουν το ίδιο, προκειμένου «να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων, γιατί η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σαν εναλλακτική στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του». Ο Πολάκης μπορεί να μην διαθέτει το εύρος της στήριξης του Φάμελλου, αλλά έχει και κοινό και μηχανισμό που μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητά του.
…και η μη υποψηφιότητα
Ωστόσο, πιο πολλή αίσθηση από τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων προκαλεί μια… μη ανακοίνωση. Δεκαεννιά ολόκληρες ημέρες μετά την καθαίρεσή του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο έκπτωτος πρόεδρος συμπεριφέρεται βέβαια ως υποψήφιος, με περιοδείες και ανάρτηση προεκλογικών υλικών στα social, ενώ δεν παραλείπει να τοποθετείται σε συγκρούσεις μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί ο Κασσελάκης δεν ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Η μία εκδοχή είναι ότι πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στην υποψηφιότητά του. Όσο δεν ανακοινώνει, τόσο μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι πέρα από την επικοινωνιακή σκοπιμότητα, η σιωπή Κασσελάκη εντάσσεται σε μια τακτική έμπρακτης αμφισβήτησης των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα κορυφωθεί στο συνέδριο της 7ης Νοέμβρη.
Τι σημαίνει έμπρακτη αμφισβήτηση: Πρώτον, ο Κασσελάκης δεν δέχεται ότι έχει εκπέσει του αξιώματός του και δεν ανακοινώνει την υποψηφιότητα γιατί η ανακοίνωση θα συνιστούσε έμμεση αναγνώριση της απόφασης καθαίρεσης. Δεύτερον, δεν τηρεί τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί για την υποβολή υποψηφιότητας, με προεξάρχουσα αυτήν του Πόθεν Έσχες. Είναι ενδεικτική η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη: «Τo Πόθεν Έσχες δεν μπορούν να το διαβάσουν όλοι. Απευθύνεται σε κάποιους ειδικούς. Μπορεί κάποια στοιχεία να απομονωθούν για να χρησιμοποιηθούν για λόγους σκοπιμότητας. Οποιαδήποτε κομματικό όργανο που απαρτίζεται από ακτινολόγους, μηχανικούς ή κάποιους που ασχολούνται με τα οικιακά δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος αυτής νοημοσύνης».
Τρίτον, πηγαίνει στο συνέδριο ως νυν και όχι ως έκπτωτος πρόεδρος – με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει στο επίπεδο της όξυνσης.
Στο συνέδριο
Τέταρτον, στο συνέδριο οι κασσελίστας δίνουν μάχη για να ακυρωθεί τόσο η απαίτηση για το Πόθεν Έσχες όσο και η ίδια η απόφαση για την έκπτωση Κασσελάκη. Στο συριζικό χάος είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς τους συσχετισμούς στη βάση, αφού είναι άδηλο πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στην προσυνεδριακή διαδικασία.
Το σίγουρο όμως είναι ότι η προσπάθεια αμφισβήτησης των αποφάσεων της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας θα συναντήσει την αδιαπραγμάτευτη άρνηση της πλειοψηφίας η οποία θεωρεί αντικαταστατικό να τεθούν στο συνέδριο υπό ερώτηση αυτές οι αποφάσεις. Επομένως, θα υπάρξει σύγκρουση και μάλιστα πολύ σκληρή. Τόσο σκληρή που μπορεί να επισπεύσει την αναπόφευκτη έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να μην πάνε όλοι μαζί στις εσωκομματικές κάλπες.
ΠΗΓΗ: dnews.gr