Φάμελλος: Η ακρίβεια συνεχίζεται γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν εφαρμόζει τα μέτρα της Ε.Ε. (ΒΙΝΤΕΟ)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ευθύνη στην κυβέρνηση για την ακρίβεια των τελευταίων ετών επέρριψε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» κατά την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου τονίζοντας ότι αγνοεί σκόπιμα τον κανονισμό για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι είμαστε πρωταθλητές στα υπερκέρδη και στον πληθωρισμό απληστίας, γιατί η κυβέρνηση «επιτρέπει να κάνουν πάρτι τα ολιγοπώλια» σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, που επηρεάζουν όλη την αγορά, γιατί να επιτρέπει «να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και περισσότεροι. Αυτό είναι το σχέδιο σας».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως κινδυνεύει οικονομία και νοικοκυριά από τις πολιτικές της Ν.Δ., που αφαιμάζει λαϊκά στρώματα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και απορρίπτει το προεκλογικό δίλλημα του δεξιάς παράταξης που παίζει το χαρτί αποσταθεροποίησης σε περίπτωση μη εκλογής της.

«Ψέμα» η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία 

Σημείωσε πως ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί 25,8%. Και έθεσε σειρά ερωτημάτων ζητώντας, αυτή τη φορά, να λάβει απαντήσεις.

  • Γιατί η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης με δεδομένο ότι από το 2019 έως το 2023 μειώνεται η απόσταση από την πρώτη Βουλγαρία
  • Έχει το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μετά τη Μάλτα, η οποία έχει νησιωτικούς περιορισμούς 
  • Γιατί δεν φορολογείται τα κέρδη δισεκατομμυρίων των διυλιστηρίων και ειδικότερα της ενέργειας 
  • Γιατί δεν επιβάλει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου στα καύσιμα, όπως προτείνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν

Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας». 

  • Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη, 4η στο πετρέλαιο κίνησης με βάσει στοιχεία της Κομισιόν
  • Ακριβότερη κιλοβατόρα στην Ευρώπη προ επιδοτήσεων για όλο το 2022 με βάσει τη Εurosostat 
  • Δύο διυλιστήρια κατέγραψαν κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ρεκόρ κερδοφορίας 15ετίας στη διανομή μερισμάτων
  • Ρεκόρ κερδοφορίας στις τράπεζες λόγω ρεκόρ ανοίγματος με τα επιτόκια
  • 4 δισ. ρευστότητα της ΔΕΗ. Οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ είναι υπεύθυνες για την αισχροκέρδεια 

Επίσης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για την ανάγκη προσήλωσης στη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως αποδεικνύεται από τα 4 δισ. περισσότερα έσοδα σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντοχή της κοινωνίας αλλά για την υπερείσπραξη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την πολιτική βούληση και την επάρκεια να καταθέσει πρόταση νόμου για την ακρίβεια. Την παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 12 Μαρτίου και την καταθέσαμε στη Βουλή την 1η Μαΐου», είπε σημειώνοντας ότι αυτή περιλαμβάνει: εκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στο 21% από 24% σε μόνιμη βάση, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Ο κ. Φάμελλος ισχυρίστηκε ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνει το κόμμα του «σε μεγάλο βαθμό και διαψεύδει τους υπουργούς».

Συμφωνεί η κυβέρνηση με το αίτημα περί Προκαταρκτικής για τα Τέμπη;

Ως εκ τούτου συμπέρανε πως η αγοραστική δύναμη, ο πληθωρισμός και οι φορολογικές επιβαρύνσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση μας απομακρύνει από την Ευρώπη. «Όλα συνηγορούν ότι μας απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» είπε και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στο σκάνδαλο διαρροής e-mails από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Μίλησε για «συγκάλυψη σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει και για τις προσωπικές του ευθύνες» ζητώντας από την κυβέρνηση να συμφωνήσει με το κοινωνικό αίτημα για τη σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών;

Νωρίτερα, θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για την περιβόητη σύμβαση 717.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κ.Ο. τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια», ανέφερε.

Ακόμη, χαρακτήρισε υποκριτική την επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφενός γιατί η θητεία της λήγει σύντομα και αφετέρου γιατί εδώ και έναν χρόνο έκθεση της επιτροπής ανταγωνισμού διαπιστώνει ότι υπάρχει μηχανισμός των πολυεθνικών.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος με την επιστολή ουσιαστική ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι δεν ήταν επαρκής για να λύσει το πρόβλημα εδώ και πέντε χρόνια.

Απαντώντας σε σχετική αναφορά του πρωθυπουργού τόνισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. 

Πηγή: efsyn.gr

Φωτο: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

«Εκλογή αρχηγού από τη βάση»: Το χειρότερο πλήγμα σε δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Το σύστημα της εκλογής αρχηγού...

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το βιοτικό τους επίπεδο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιεύει χθές την πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση...

Η Μέση Ανατολή φλέγεται / Πολύνεκρες επιδρομές του Ισραήλ σε Βηρυτό και Δυτική Όχθη

Πολλές και ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες...

ΣΥΡΙΖΑ: Μία θολή υποψηφιότητα Κασσελάκη με δήλωση που διχάζει

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε, χθες, επιτέλους, ο Στέφανος Κασσελάκης,...
Διαφήμιση