Γαλλία: Συναντήσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εν μέσω λαϊκής οργής για το συνταξιοδοτικό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στα «σχοινιά» η κυβέρνηση Μακρόν για το νόμο που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, προκαλώντας αλυσίδα απεργιών και κινητοποιήσεων.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έχει προγραμματίσει να δεχθεί την επόμενη εβδομάδα τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους συλλογικοτήτων. Στόχος, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι «να υπάρξει ηρεμία στη χώρα».

«Πρέπει να υπάρξει κατευνασμός», είπε η Μπορν, ενώ απέρριψε το αίτημα του επικεφαλής του CFDT, του πρώτου συνδικάτου στη Γαλλία, Λοράν Μπερζέ, να ανασταλεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Η μεταρρύθμιση υιοθετήθηκε και θα «ακολουθήσει την πορεία της», μέχρι το Συνταγματικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει, στο τέλος της οποίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει να εκδώσει τον νόμο», όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δήλωσε η Μπορν.

Παρότι χρήση του άρθρου 49.3 για την υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, η πρωθυπουργός επιθυμεί να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτό το αμφιλεγόμενο άρθρο του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να περάσει αναγκαστικά το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, εκτός από τα οικονομικά κείμενα. «Ο στόχος που ορίζω για το μέλλον δεν είναι το 49.3 εκτός από τα οικονομικά κείμενα», δήλωσε.

Επιφορτισμένη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να οικοδομήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα νομοθετικό πρόγραμμα, η Ελιζαμπέτ Μπορν διευκρινίζει ότι θα «προσπαθήσει να το μετατρέψει σε ένα σχέδιο δράσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες το οποίο επιστρατεύει όλους τους παράγοντες που θέλουν να προχωρήσει η χώρα».

Πηγή: documentonews.gr

Φωτογραφία: EPA/YOAN VALAT

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – Μπάζωμα: Μήνυση 170 πολιτών κατά Μητσοτάκη για ηθική αυτουργία στη συγκάλυψη

Συμπληρωματική μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη κατέθεσαν 170 πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων...

Γιατί η ΝΔ θέλει να βλέπουμε τις ευρωεκλογές σαν προκριματικές των εθνικών

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...
Διαφήμιση