Φήμες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» Μόσχας-Κιέβου για συμφωνία ειρήνης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Μυστικές συνομιλίες» βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, στις οποίες γίνεται επεξεργασία των τεχνικών πτυχών μιας υποθετικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όταν ανοίξει ο δρόμος προς επίσημες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ιγνάσιο Κασίς.

Όπως είπε ο Ιγνάσιο Κασίς στην εφημερίδα Le Temps, η Ελβετία «πάντα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, το ερώτημα είναι ποια προσέγγιση θα υιοθετήσουν η Ρωσία και η Ουκρανία». Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών «δεν διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο», αλλά γίνονται σε συνθήκες «μέγιστης διακριτικότητας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agenzia Nova, πίσω από αυτές τις άτυπες συναντήσει βρίσκεται επίσης το Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD) στη Γενεύη, που έχει πρωταγωνιστήσει σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις σε διάφορα σενάρια διεθνών κρίσεων. Είχε συμμετάσχει επίσης στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την απεμπλοκή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με το ελβετικό κέντρο να έχει εξετάσει τις πιο τεχνικές πτυχές της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, συμπεριλαμβανομένης για παράδειγμα της εξαγωγής ρωσικής αμμωνίας, βασικού συστατικού για την παραγωγή λιπασμάτων.

Στο παρελθόν, το Κέντρο Ανθρωπιστικού Διαλόγου έχει συμμετάσχει στις εργασίες διαμεσολάβησης για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη το 2020 και στη συνθήκη ειρήνης μεταξύ της κυβέρνηση της Αιθιοπίας και των ανταρτών στο Τιγκράι, που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο διευθυντής του κέντρου, Ντέιβιντ Χάρλαντ, εξήγησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η ελβετική συνομοσπονδία «μας προσφέρει μια σειρά από προνόμια και ασυλίες που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε με διακριτικότητα και να συνεργαζόμαστε με δρώντες που κανονικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν».

Ωστόσο ο Χάρλαντ είναι επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο μιας πραγματικής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για συμφωνία σε περιορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου πυρηνικής μόλυνσης», είπε, αναφέροντας ότι οι εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις εξετάζουν διάφορες υποθέσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε τις διάφορες επιλογές και να αναγνωρίσουμε τι θα συνεπάγεται καθεμία από αυτές καθώς πλησιάζουμε σε ένα διαπραγματευτικό συμπέρασμα».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάρλαντ, αν και η Μόσχα εξέφρασε πρόσφατα αμφιβολίες για την ελβετική ουδετερότητα, «οι Ρώσοι συνεχίζουν να έρχονται στην Ελβετία, για να πραγματοποιήσουν μια ορατή ή – σε ορισμένες περιπτώσεις – πολύ λιγότερο ορατή διπλωματική δράση». 

Κι ενώ το γενικότερο κλίμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν επιτρέπει ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου, ο ίδιος ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «η οικοδόμηση της ειρήνης είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα που θα απαιτήσει πολλή διπλωματία. Αλλά θα φτάσουμε εκεί, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό βραχυπρόθεσμα».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη στην Κ.Ε. –  Θέμα ηγεσίας και από Πολάκη

Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν 100 μέλη της...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζητούν 100 μέλη της Κ.Ε. για να τελειώσει η φαρσοκωμωδία Κασσελάκη

Κείμενο με το οποίο εξαπολύουν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και ζητούν άμεση...

Σχολικά είδη και ρεύμα “πνίγουν” τα νοικοκυριά – Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν μειώσεις

*Του Τζώρτζη Ρούσσου - Δύσκολος ο Σεπτέμβρης εξαιτίας των...

Θεσσαλονίκη: «Θερμή» υποδοχή για τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με μαζικές συγκεντρώσεις

Στο «πόδι» βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των...
Διαφήμιση