Θολό το τοπίο για το μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άγνωστο παραμένει πώς θα εφαρμοστεί η «ρήτρα» εξοικονόμησης μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση. Στον «αέρα» η εφαρμογή του μέτρου χωρίς μηνιαία μέτρηση κατανάλωσης.

Κλιμακωτή επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος σχεδιάζει η κυβέρνηση ωστόσο, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Πώς και πότε θα διαπιστώνεται αυτή η μείωση στην κατανάλωση όταν οι καταμετρήσεις που γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, υλοποιούνται ανά τετράμηνο στην καλύτερη περίπτωση;

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μοντέλο θα πριμοδοτεί με έξτρα ενίσχυση την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και αφορά στην πρώτη κατοικία, τα εξοχικά, τις φοιτητικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις.

Εύλογα ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, εξέφρασε (OPEN) την ανησυχία του για την εφαρμογή του μέτρου εξηγώντας ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. «Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες», είπε. 

Θα πρέπει λοιπόν από την κυβέρνηση να απαντηθεί πώς και πότε θα διαπιστώνεται αυτή η μείωση στην κατανάλωση όταν οι καταμετρήσεις που γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, υλοποιούνται ανά τετράμηνο στην καλύτερη περίπτωση.

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και τότε ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αύριο, 20 Σεπτεμβρίου, είναι η ημέρα που οι εταιρείες-πάροχοι θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» επικαλούμενη κύκλους της αγοράς ενέργειας, τα στοιχεία των διεθνών τιμών, δεν αποτελούν υπόβαθρο για ανακοίνωση νέων αυξημένων τιμολογίων. Το φυσικό αέριο έπεσε τις τελευταίες μέρες κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα όπως και τα μελλοντικά συμβόλαια (futures) στον ηλεκτρισμό. Με βάση αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμολογίων τους.

Κάτι τέτοιο, πάντως, διόλου δεν αποφορτίζει την κατάσταση, καθώς οι επιδοτήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται αφειδώς. Για παράδειγμα, ακόμη και αν η ΔΕΗ αποφάσιζε μια σοβαρή σε ποσοστό μείωση 20%, θα παρέμενε με ένα τιμολόγιο πάνω από τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα (60 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γιατί η ΝΔ δεν θέλει να βλέπουμε ότι έχουμε ευρωεκλογές

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε 12 άρθρα

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και...
Διαφήμιση