Όνειρο χειμερινής νύχτας το ”τείχος ανοσίας” – Τέλμα στους εμβολιασμούς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ελάχιστες χιλιάδες εμβολιασμών την ημέρα (20.000 περίπου) η πορεία του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει πιάσει ταβάνι. Σήμερα, ενώ η πανδημία πλησιάζει σε νέα έξαρση μετά και το άνοιγμα των σχολείων, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να μην ξεπερνά το 56% ενώ με βάση και όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, φτάνει κάπου στο 60% ή στο 68% για τους ενήλικες. Για να έμπαινε η χώρα με ασφάλεια στο φθινόπωρο θα έπρεπε να προσεγγίζουμε έως και το 90% (ελέω μετάλλαξης «Δ») τουλάχιστον στους ενήλικες, ώστε να μη δούμε και πάλι γεμάτες ΜΕΘ και εκατοντάδες θανάτους.

Με τα σημερινά δεδομένα η κινητικότητα των μαθητών στα σχολεία και τις εξωσχολικές δραστηριότητες θα αυξήσει τα κρούσματα, τις βαριές νοσηλείες κυρίως των ευπαθών ατόμων στο περιβάλλον τους και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο πιο δύσκολα διαχειρίσιμη θα είναι η συγκράτηση της υπερμεταδοτικής «Δ» που κυριαρχεί στη χώρα. 

Γι’ αυτό, ακόμα και η «Καθημερινή» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο σημερινό της πρωτοσέλιδο και κάνει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς της περασμένης Άνοιξης να μοιάζουν πλέον με κακόγουστο αστείο:

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αδιαφόρησε και αδιαφορεί για τις στοχευμένες εκστρατείες εμβολιασμού που έχουν πολλάκις συστήσει τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ τα δεδομένα είναι δυσοίωνα για την εξέλιξη του τέταρτου επιδημικού κύματος στη χώρα: μόλις το 56% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και η χώρα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους – μόλις το 13% των παιδιών 12-14 ετών και το 25% των εφήβων 15-17 ετών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και ένα επιπλέον 1,5% κάθε ηλικιακής ομάδας έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό του μέχρι στιγμής.

Κλείνουν τα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα – εμπλέκουν τους ιδιώτες γιατρούς

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε πλέον να δείξει την ανησυχία της για την παταγώδη αποτυχία: “Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν” σημείωσε μάλιστα χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλέυρης, επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα Ελευθερία όπως “έτρεχε” τώρα έδωσε ότι ήταν να δώσει.

Όπως είπε επίσης, στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. “Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού”.

“Με βάση λοιπόν την τελευταία αυτή αναφορά δύσκολα θα φτάσουμε άμεσα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 80-70% που και πάλι δεν είναι το ιδανικό. Ήδη έχουμε μπει στο φθινόπωρο κι αυτό σημαίνει πως μέσα στον Οκτώβριο η πανδημία θα σημειώσει έξαρση. Δεν λέμε ότι είμαστε σε δεινή κατάσταση απλά θα μπορούσαμε να ειμαστε σε πολύ καλύτερη ώστε να μην ανησυχούμε”.

Με φόντο την κατάρρευση του εμβολιαστικού προγράμματος, η κυβέρνηση ποντάρει στην πειθώ των ιδιωτών γιατρών διαπιστώνοντας ότι πλέον δεν κλείνονται παρά λίγα ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες η διατήρηση των δημοσίων εμβολιαστικών κέντρων και δη των Mega κέντρων όπως του Περιστερίου, του Ελληνικού, του Προμηθέα κλπ φαίνεται ασύμφορη, κι έτσι αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσουν.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ώστε να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, από 12 ετών και άνω, θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη παιδίατρο μετά το τέλος Σεπτέμβρη.

Σχετικά με τη σημαντική αυτή αλλαγή, κάποια βασικά στοιχεία επεσήμανε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανέφερε ήδη από τον Αύγουστο ισχύει ότι για κάθε νέο ραντεβού που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη έτσι ώστε να εμβολιαστεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός αμείβονται με 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι “Όσον αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αρχικά θα ήθελα να υπενθυμίσω τις αμοιβές. Οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους, πολίτες στο ιατρείο τους, και 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Λεπτομέρειες του προγράμματος όσον αφορά τον ανεφοδιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται είναι αναρτημένες στο emvolio.gov.gr. Άρα όποιος ιδιώτης γιατρός θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν θέλει μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπαίνοντας στην πλατφόρμα”.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυϊατρεία.

“Από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί”. Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών όμως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι “Το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες και ο προγραμματισμός στον εφοδιασμό και είναι προγραμματισμένα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου”.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση