Τα 10 +1 γεγονότα της 9ης μέρας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μαίνεται για 9η μέρα η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, ενώ εντάθηκε σήμερα η παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση και κατάληψη τελικά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην Ζαπορίζια. Το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο πλέον έχει περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του Guardian κατά την 9η μέρα:

  • Ο πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις την Παρασκευή, μετά από επίθεση. Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά σε κτήριο κοντά σε έναν από τους έξι αντιδραστήρες του. Δεν αναφέρθηκε καμία έκλυση ραδιενέργειας, με Oυκρανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν όλες τις υποδομές ασφαλείας στον απόηχο της επίθεσης. Σύμφωνα ωστόσο με Αμερικανούς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. ενώ σημειώνεται πως για την μάχη χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός.
  • Συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση στον ΑΗΣ Ζαπορίζια. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι ο κόσμος απέτρεψε οριακά μια «πυρηνική καταστροφή» και καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «απερίσκεπτες» και «επικίνδυνες».
  •  Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο παιδιά, μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε αγροτική κατοικημένη περιοχή στην περιοχή του Κιέβου την Παρασκευή, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Η αστυνομία ανέφερε ότι το πλήγμα έπληξε το χωριό Μαρκαλίβκα, περίπου 6 μίλια από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
  •  Η ουκρανική πόλη Μαριούπολη είναι χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα, καθώς δέχεται σφοδρή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες πέντε ημέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απεύθυνε τηλεοπτική έκκληση. Ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων από τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι.
  •  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες είναι «πιθανότατα χειρότερες», χαρακτηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Τόνισε παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική συμμαχία» και δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει αποδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς.
  • Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για τη σκόπιμη διασπορά fake news για τις ένοπλες δυνάμεις. Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta δήλωσε ότι θα αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της υλικό σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Το BBC αναστέλλει προσωρινά την εργασία όλων των δημοσιογράφων και του προσωπικού του στη Ρωσία. Ο γενικός διευθυντής του BBC Tim Davie δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία φαίνεται να “ποινικοποιεί τη διαδικασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας”.
  • Η ρωσική υπηρεσία εποπτείας των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor δήλωσε ότι αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter στη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων εις βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020.
  • Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά.
  • Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας μιας έρευνας υψηλού επιπέδου για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με 32 μέλη του 47μελούς συμβουλίου να τάσσονται υπέρ και μόνο η Ρωσία και η Ερυθραία να καταψηφίζουν.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση