ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Μαρξ «φέρνει» το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η «ποσοτική συσσώρευση» στην περίπτωση της διετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει πλέον καταγράψει ουκ ολίγες αστοχίες, διαψεύσεις προσδοκιών και υποσχέσεων και πολλά μεγάλα λάθη, επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καθεστωτικές πρακτικές και διώξεις κατά δημοσιογράφων, εν προκειμένω του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου που ερεύνησαν και αποκάλυψαν πτυχές του σκανδάλου Novartis, εκλαμβάνονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως ενδείξεις «πανικού». Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «τίτλους τέλους και για μια νέα προοδευτική αρχή» στο άρθρο του στο Documento, με αφορμή τις επίμαχες διώξεις, χαρακτήρισε τις κυβερνητικές πρακτικές «σημάδια αδυναμίας και φόβου μπροστά στις αντιδράσεις και τις ανατροπές που προκαλεί η εγκληματική πολιτική τους, τόσο απέναντι στην πανδημία και το κύμα ακρίβειας, όσο και απέναντι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία».

Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης και παρά την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μιντιακή μονοφωνία, τα «μεγάλα προβλήματα» πλέον όχι μόνο καταγράφονται, αλλά γίνονται αντιληπτά στην διαρκώς επιδεινούμενη καθημερινότητα των πολιτών. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει λίγο πολύ στην περίφημη ρήση του Καρλ Μαρξ πως «η ποσοτική συσσώρευση φέρνει την ποιοτική αλλαγή», χωρίς αυτό να σημαίνει προφανώς πως η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ασπάστηκαν όψιμα τον μαρξισμό.

Όπως επισημαίνουν με έμφαση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η «ποσοτική συσσώρευση» στην περίπτωση της διετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει πλέον καταγράψει ουκ ολίγες αστοχίες, διαψεύσεις προσδοκιών και υποσχέσεων και πολλά μεγάλα λάθη, που στο σύνολό τους οδηγούν στην επιδείνωση της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και η οποία δεν μπορεί να επισκιαστεί από κάθε λογής «προβοκάτσιες» ή τον «μπαμπούλα» του Παύλου Πολάκη (ο οποίος στην προκείμενη περίπτωση με την ψαροταβέρνα δικαιώνεται από αυτόπτες μάρτυρες μέχρι και στον… ΣΚΑΙ) που κάθε τρεις και λίγο ανασύρει για να στρέψει αλλού τα βλέμματα.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι άλλο από την έκρηξη ακρίβειας. Το επιχείρημα πως αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο, και ας διατηρεί τα πρωτεία των αυξήσεων πανευρωπαϊκά η χώρα μας, λίγο απασχολεί τους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η έκρηξη της τιμής των καυσίμων και οι νέες επιπρόσθετες ανατιμήσεις minimum 20% από το νέο έτος σε όλα τα προϊόντα στο ράφι των σούπερμάρκετ συνθέτουν ένα εκρηκτικό, μη βιώσιμο περιβάλλον. Και όπως όλα δείχνουν και προειδοποιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της εφοδιαστικής αλυσίδας «είμαστε μόνο στην αρχή».

Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού άρσης όλων των μέτρων στήριξης, δηλαδή δημοσιονομικής προσαρμογής 6 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 9 δις. ευρώ, την ίδια ώρα που ο κατώτατος μισθός παραμένει σε επίιπεδα χαμηλότερα του 2010 με την αύξηση μόλις 2% από το νέο έτος, με την «υποσχετική» Μητσοτάκη για αύξηση 6% από το Μάιο να εκλαμβάνεται ως κίνηση πανικού και άνευ ουσίας, αφού οι ανατιμήσεις είναι ήδη εδώ και δεν έρχονται με χρονοκαθυστέρηση από το Μάιο.

Το μέτωπο της πανδημίας, που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις τους πολίτες, για το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πολύ περιγράφεται ως ελεύθερη πτώση από το ζενίθ στο ναδίρ. Οι πανηγυρισμοί για την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος, που εκτόξευσαν τα ποσοστά του κ. Μητσοτάκη, έχουν αφήσει τη θέση τους πλέον στην καθημερινή εκατόμβη νεκρών, το μόνιμο πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και απώλειες και την πρωτοφανή πρωθυπουργική παραδοχή πως το 2021 «το μόνο πρόβλημα ήταν ότι είχαμε 16.000 νεκρούς». Αν σε αυτούς τους σκληρούς δείκτες προσθέσει κανείς καθημερινές διαχειριστικές αβελτηρίες, όπως ο τρόπος με τον οποίον άνοιξαν πάλι τα σχολεία που οδήγησε σε έκρηξη διασποράς από τα σχολεία σε όλη την κοινότητα (ένα στα τέσσερα καθημερινά κρούσματα είναι σε μαθητές), τη μη στήριξη του ΕΣΥ και την εξαίρεση των ιδιωτικών κλινικών από τη μάχη της πανδημίας ή το 100άρι μηνιαίο χαράτσι από σήμερα σε 400.000 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, συνάγεται σύμφωνα με την Κουμουνδούρου πως η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και βρίσκεται απολογούμενη για την ξέφρενη πορεία της πανδημίας.

Σε αυτά, καθημερινά προστίθενται πολλά επιμέρους, όπως η παντελής ασυνεννοησία και κακοφωνία των επιτελών του «επιτελικού κράτους» με τελευταίο παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης για να διαψεύσει εν ριπεί οφθαλμού ο κ. Σταϊκούρας, η κατάρριψη του μύθου των «αρίστων», το κατά την Κουμουνδούρου «γιουρούσι» στο Δημόσιο και τα δημόσια ταμεία με «όργιο» αδιαφάνειας και απευθείας αναθέσεων, που σε δύο χρόνια φθάνουν τα 5 δις. ευρώ, η περιχαράκωση της μεγάλης ευκαιρίας των 32 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης ως πεδίο δράσης μόνο πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ο παντελής εξοστρακισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούν πεδία στα οποία η κυβέρνηση πλέον «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής».

Σε αυτή τη συγκυρία, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχοντας μετά τον Απρίλιο ολοκληρώσει το Συνέδριό του, καλείται να ανατρέψει τα δεδομένα με «σύμμαχο» τον σκόπελο για τον κ. Μητσοτάκη της απλής αναλογικής. Αν και τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2022 επανέρχονται, μετά και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές στη συζήτηση του προϋπολογισμού, στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν πως το «σύστημα Μητσοτάκη» καλείται να πάρει ένα εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, προϊούσης και της εντεινόμενης κυβερνητικής φθοράς. Και τούτο, διότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώνουσες δημοσκοπήσεις, το πρωθυπουργικό δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» προσκρούει στην πραγματικότητα και επί της ουσίας απωθεί γαλάζιους ψηφοφόρους από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, στέλνοντας μήνυμα πως η κάλπη που έχει σημασία είναι η δεύτερη με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στο ίδιο συμπέρασμα ως ηττοπαθής παραδοχή λειτουργούν και τα σενάρια που κυοφορούνται από διάφορα φιλοκυβερνητικά συγκροτήματα για «οικουμενικά» κυβερνητικά σχήματα στο μοντέλο «Ντράγκι», ελληνιστί «Παπαδήμου» και οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση εξετάζει εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και όπως σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής θα είναι η δημοσκόπηση που θα «τελειώσει» τον κ. Μητσοτάκη».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση