Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χαραμάδα» ελπίδας για διπλωματική λύση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ώρα που η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, καταγράφονται βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις.

«Πλέον, οι Ρώσοι μας ακούνε. Δεν μας δίνουν τελεσίγραφα, αλλά ακούνε προσεκτικά τις προτάσεις μας. Βλέπω ότι υπάρχει κατανόηση της διαδικασίας και πραγματικός διάλογος», έγραψε στο Twitter, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπληρώνοντας ωστόσο ότι κυρίαρχο αίτημα της Ουκρανίας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως αυτές μεταδόθηκαν από τη ρωσική Ria Novosti, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι νέες συνομιλίες θα γίνουν τη Δευτέρα, μέσω βίντεο.

Aπό την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με την κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ουκρανικές αρχές.

«Οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» δήλωσε σε συνέντευξη στην εθνική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

Νεκρός δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ από πυρά στην Ουκρανία.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις και σήμερα ανά την Ευρώπη

Τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. 

Νωρίτερα, αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

O ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα που έβαλαν κατά της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έκανε γνωστό σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο σήμερα.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Χθες βράδυ ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ, ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Από τα ερείπια ανασύρονται νεκροί και τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία μάχη μέχρι θανάτου αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των επιθέσεων, καθώς και ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν παγιδεύσει χιλιάδες ανθρώπους σε πολιορκημένες πόλεις.

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.1,6 εκατ. Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας από την αρχή του πολέμου.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση