Πολωνία: Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την ελευθερία στα ΜΜΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Πολωνία διαδήλωσαν χθες για την υπεράσπιση των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης, αντιδρώντας σε σχέδιο νόμου της ακροδεξιάς κυβέρνησης που στοχεύει να κλείσει έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, αμερικανικών συμφερόντων που ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο σήμερα Τετάρτη.

Η ψηφοφορία για την αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία των πολωνικών μέσων ενημέρωσης απειλεί εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και με να  εντείνει την ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέματα όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν ήδη φέρει την Πολωνία και την Ουγγαρία σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Στη Βαρσοβία, μία από τις περίπου 80 πόλεις όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις, οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερη Πολωνία». «Αν ψηφιστεί ο νόμος το κανάλι TVN24 να χάσει την άδειά του … είναι το τέλος – δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου», δήλωσε η 66χρονη σχεδιάστρια Iwona Leliwa-Kopystynska.

Τα πλάνα του TVN24 έδειχναν διαδηλωτές στην οροφή του Υπουργείου Πολιτισμού στη Βαρσοβία με πανό που έγραφαν “Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης” και “Η Πολωνία ελεύθερη από τον φασισμό”.

Η τροποποίηση του ραδιοτηλεοπτικού νόμου θα ενισχύσει την απαγόρευση για μη ευρωπαϊκές εταιρείες να ελέγχουν τους πολωνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι θέλει να εμποδίσει χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα να αποκτήσουν τον έλεγχο των πολωνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, με τους  επικριτές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι στοχεύει να φιμώσει το TVN24, το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι της Πολωνίας, του οποίου η άδεια λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το κανάλι TVN24, η TVN, ανήκει σε αμερικανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Discovery Inc. (DISCA.O) μέσω εταιρείας εγγεγραμμένης στην Ολλανδία, για να παρακάμψει την απαγόρευση για μη ευρωπαϊκές εταιρείες να κατέχουν πάνω από το 49% των πολωνικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης.

Η TVN χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Ενώ οι ακροδεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ξένοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης στρεβλώνουν τον δημόσιο διάλογο στην Πολωνία με τρόπο που βλάπτει τα πολωνικά συμφέροντα.

Επένδυση της TVN, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είναι η μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση στην Πολωνία. Ο Σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Ντέρεκ Τσολέτ δήλωσε ότι οι μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν δεν ανανεωθεί η άδεια του TVN24.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση