Οργισμένοι οι αγρότες για τις ψαλιδισμένες επιδοτήσεις – Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου από τη νέα ελλειμματική πληρωμή, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και εκ των προτέρων ενημέρωση των δικαιούχων.

Την αναστάτωση αλλά και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου έχει προκαλέσει η νέα ελλειμματική πληρωμή, κατά περίπου 10%, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και εκ των προτέρων ενημέρωση των δικαιούχων.

Εκτός από τις οριζόντιες μειώσεις που περιελήφθησαν, περίπου 4,5% αφορά μη οριζόντια μείωση χωρίς αιτιολόγηση, με δικαιούχους να καταγγέλλουν μεγάλες περικοπές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που υπέδειξε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η νέα προβληματική πληρωμή ήρθε μετά το χάος στην εξόφληση της περσινής βασικής ενίσχυσης.

Η εκ των υστέρων ανακοίνωση του υπουργείου δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το νέο “ψαλίδισμα”, ενώ η αναφορά “τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά” που τη συνόδευε προκάλεσε την οργή του αγροτικού κόσμου.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά, τονίζεται σε επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός που συνυπογράφουν ο Αγροτικός Σύλλογος Δ. Αμυνταίου, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Κάνουν λόγο για τον χειρότερο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που προσπαθεί να καλύψει τη γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, και ζητούν δημόσια συγγνώμη και παραίτησή του.

Πάντως σημειώνουν ότι πάνω από 120.000.000 ευρώ έχουν κλαπεί από αγροτικές επιδοτήσεις την τελευταία διετία, τα οποία θα επιβεβαιώσει και η Δικαιοσύνη, αφού, μετά τους τελευταίους χαρακτηρισμούς του υπουργού, οι καταγγελίες τους πήραν τη νομική οδό.

Η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών

Η κυβέρνηση Ν.Δ. είναι υπόλογη για τη χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών, τόνισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι με τη χαρακτηριστική κοινωνική αναλγησία και την πλήρη αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών που τη διακρίνει έβγαλε και πάλι εκτός προγραμματισμού τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, με τη μειωμένη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αφήνοντάς τους έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροεφόδια, ζωοτροφές κ.λπ. Σε σχέση με τις ενημερώσεις του υπουργείου, σημείωσε ότι η πρωτοφανής αδιαφάνεια αυτής της πληρωμής δεν κρύβεται με αναφορές για “οριζόντιες” και “γραμμικές” περικοπές, αφού οι Έλληνες αγρότες ξέρουν πολύ καλά τι μπαίνει στην τσέπη τους.

Σημειώνεται ότι έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ χθες κατατέθηκε και επίκαιρη ερώτηση ώστε να εξηγήσουν στη Βουλή “αν είναι ανίκανοι να κάνουν δίκαιες και διαφανείς πληρωμές και γι’ αυτό διαλέγουν να αντιμετωπίζουν ‘οριζόντια’ όλους τους αγρότες ως υπόπτους”.

Η ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών που διεκδικούν  το δικαίωμα στην επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, που αντιστέκονται στην εξαΰλωση του εισοδήματος τους, που αρνούνται να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους στις ληστρικές πολιτικές της ΝΔ.

Των αγροτών που την Παρασκευή 5/11/2021, κινητοποιούνται και διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με γνώση των αδυναμιών αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας, στηρίζει τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των πωλητών λαϊκών αγορών, των αγορών καταναλωτών, των αγροτών που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Των ανθρώπων του μόχθου που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, να χάνονται επιδοτήσεις, να αυξάνεται καθημερινά το κόστος παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα συνεχίσει να παλεύει, μαζί με τον αγροτικό κόσμο, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Πηγή: avgi.gr & γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση