Ξεκινάει σήμερα η τριήμερη μάχη στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση έχει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση που αντιδρά στην οπισθοδρόμηση που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης με πρώτο τον πρόεδρο τού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, έχουν διατυπώσει την έντονη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο και μιλούν για ουσιαστική κατάργηση της 8ωρης εργασίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με παράλληλη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Πέρα όμως από τις αντιδράσεις κομμάτων, φορέων, σωματείων και πολιτών για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και υποκατάσταση των ημερομισθίων με ρεπό, υπάρχουν και οι σοβαρές ενστάσεις από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Συγκεκριμένα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής μέσα στην 59σέλιδη έκθεσή της για το νομοσχέδιο διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικά η Υπηρεσία, αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως, «γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».

Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59, η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες…, ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο… Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».

Σημειώνεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, επικαλούμενη και τη συγκεκριμένη έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση