Ν. Φίλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει “ναι σε όλα, ναι σε όλους”»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα τον Συντακτών και τον Δημήτρη Τερζή ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την εκπαίδευση, την πανδημία, τη γενιά του Covid και τη πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο σημαντικό ζήτημα στην εκπαίδευση επισήμανε πως είναι να μην ξανακλείσουν τα σχολεία του χρόνου. Επισημαίνοντας «Από μια άποψη είναι αποκαρδιωτικό, γιατί το ίδιο ακριβώς ζητούσαμε και πέρσι. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, τα σχολεία στη χώρα μας έμειναν κλειστά τον περισσότερο χρόνο απ’ όλη την Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, όπως είναι πιθανό, δεν θα έχουμε γλιτώσει από την πανδημία. Χρειάζεται λοιπόν σχέδιο (…) Και βεβαίως, το κύριο είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών-ψυχολογικών επιπτώσεων, καθώς σ’ όλο τον κόσμο μιλούν για Generation Covid, για εφήβους με άγχος και καταθλίψεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να λειτουργήσει όχι ανταγωνιστικά αλλά συμπεριληπτικά και δημοκρατικά. Για όλα τα παιδιά: και για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, που η κυβέρνηση κρατάει κλεισμένα στα καμπ, εκτός σχολείου, όπως γνωρίζαμε και επιβεβαίωσε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη».

Όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο και το ύφος της αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων: «Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια υφέρπουσα αμφισβήτηση συνολικά του πολιτικού συστήματος, που σε συνθήκες απλής αναλογικής, όπως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδιόριστα αποτελέσματα (…) Ως ριζοσπαστική Αριστερά, με τις αναγκαίες συμμαχίες, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και πάλι χωρίς να υποκύψουμε στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και στην παλαιοκομματική τακτική «ναι σε όλα, ναι σε όλους». Χρειάζονται προγραμματικές επιλογές κι ένα ύφος αντιπολίτευσης που θα συνομιλεί με τη νεολαία και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που απέχουν απογοητευμένοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαχείριση της πανδημίας καταθέτοντας την εκτίμηση του πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Και στη συνέχεια ανάφερα «αντιμετωπίζει ήδη από πέρσι τον Μάιο την πανδημία ως μια παρένθεση λίγων μηνών. Προσπάθησε να ξορκίσει το κακό με την αστυνομία, τα λοκντάουν, με τη δυσφήμηση των νέων και τα πρόστιμα. Η πανδημία είναι εδώ, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χρειάζονται πιο γρήγορος εμβολιασμός, τεστ, σοβαρή ιχνηλάτηση και επιτήρηση. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που ανοίγει ο τουρισμός, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα περσινά».

Για το συνέδριο του κόμματος ζήτησε: ένα συνέδριο της Αριστεράς οφείλει να οργανώσει την επιστροφή της πολιτικής και των πολιτών, να συμβάλει στην ανάπτυξη κινημάτων, κόντρα στον παραλυτικό φόβο που έχει προκαλέσει η πανδημία (…) Κρίσιμος παράγων είναι η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές, όπως φάνηκε και στις ΗΠΑ, όπου ένα μεγάλο κίνημα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων οδήγησε μαζικά στις κάλπες τους περιθωριοποιημένους απόκληρους της κοινωνίας. Στην Ελλάδα, η πολιτική απογοήτευση έχει οδηγήσει την εκλογική συμμετοχή στο χαμηλότερο σημείο της Μεταπολίτευσης. Κι αυτό ευνοεί άμεσα τη Δεξιά.

Ενώ σε ότι αφορά την κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός κατέθεσ την άποψη ότι: σε ορισμένες περιπτώσεις, απομακρυνθήκαμε από τις αξίες μας, δεν υπήρξαμε ειλικρινείς και προκαλέσαμε συγχύσεις και απογοήτευση σε κόσμο που μας είχε στηρίξει και προσδοκούσε περισσότερα από εμάς. Είναι όμως θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που ψήφισε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, προδιαγράφοντας μια πορεία αναστοχασμού και αναγκαίων επανατοποθετήσεων, εν όψει της «δεύτερης φοράς Αριστερά».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση