Συμφωνία Πρεσπών: Στις γαλάζιες καλένδες τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε, με αφορμή την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ, ότι αντιμετωπίζει ως πολιτική νάρκη τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ασκήσεις ισορροπίας πάνω σε δύο βάρκες που επιπλέουν στη Λίμνη των Πρεσπών επιδίδεται η κυβέρνηση. Ο εγκλωβισμός των ενοίκων του Μαξίμου ανάμεσα στην τυχοδιωκτική προεκλογική τακτική της Ν.Δ. και τις σημερινές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία ανοίγει τις λαϊκίστικες ορέξεις των ενοικιαστών στα ακριανά δωμάτια της γαλάζιας πολυκατοικίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε, με αφορμή την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ, ότι αντιμετωπίζει ως πολιτική νάρκη τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς η Αρ. Πελώνη -σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ- απάντησε ότι «το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύ πυκνό, η ψήφιση των πρωτοκόλλων θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης». Το «κατενάτσιο» αναφορικά με την κατάθεση των σχετικών συμφωνιών στη Βουλή αποκαλύπτει μια κυβέρνηση ευάλωτη και πανικόβλητη ενόψει των διαφαινόμενων ρωγμών στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αγκάθι η στάση των δύο «πρώην» πρωθυπουργών

Η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης δένει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα μνημόνια ισχυριζόμενος ότι «ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα… Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;». Από τα «επιτελικά» στελέχη δεν έχει διαφύγει της προσοχής πως το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή αρνείται να διαψεύσει την πληροφορία ότι ο ίδιος σκοπεύει να ακολουθήσει την οδό της αποχής στην ψηφοφορία. Φημολογείται μάλιστα ότι αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραδώσει την έδρα. Το μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει εντοπίσει βουλευτές της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο που σχεδιάζουν να στοιχηθούν πίσω από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς! Η πρόσφατη θεματική κυβίστηση του Άδωνι Γεωργιάδη μέσω της δήλωσης ότι «όποιος δεν ψηφίσει τα μνημόνια είναι σαν να χαρίζει σκέτο το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα» δεν αρκεί για να καθησυχάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αντιστρέψει τις εντυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας άφησε έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στα μνημόνια συνεργασίας -έπειτα από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα- έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε δε με νόημα «ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύει πώς άνθρωποι που κοιτούν στο μέλλον μπορούν να προχωρήσουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν -μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ζάεφ-, πρόταξε την “πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών». Αναγκάστηκε μάλιστα να προφέρει και το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας (σ.σ.: κάτι που δεν επαναλήφθηκε στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter) λέγοντας ότι «είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Νεομακεδονομάχοι» κατά Μητσοτάκη…

Υπό αυτό το πρίσμα, οι λαϊκίστικοι πολιτικοί φορείς που στοχεύουν στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο, ενόψει της εφαρμογής της απλής αναλογικής, περιμένουν την κυβέρνηση στη… γωνία. Σύμφωνα με την εθνικιστική ανάγνωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, «για τους Έλληνες δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία, υπάρχει μόνο Μακεδονία», ενώ ο επικεφαλής του νεοσύστατου κινήματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» Γιώργος Τράγκας ισχυρίστηκε ότι «το ελληνικό έθνος συντρίβεται επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μία υποχώρηση διαδέχεται την άλλη στα εθνικά θέματα». Η ιστοσελίδα δε «antinews” – που απηχεί τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά- θυμίζει καθημερινά και σε βιτριολικούς τόνους τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη…

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση