Νίκος Παρασκευόπουλος: Η νέα αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα καταργεί το κράτος δικαίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Οι ισοβίτες στις φυλακές αντιπροσωπεύουν το 9% του συνόλου των κρατουμένων, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο άλλων ευρωπαϊκών χωρών»

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργεί το κράτος δικαίου και την αρχή της αναλογικότητας, τιμωρώντας μία πληθώρα αδικημάτων με ισόβια», είπε στο ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ισοβιτών στην Ευρώπη κι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπαθεί να το μειώσει, αλλά με το νομοσχέδιο που εισάγει το πολλαπλασιάζει.

Πρόκειται για εξωφρενικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφυτεύσει τον φόβο. Να φοβάται ο κόσμος το έγκλημα και να μην φοβάται την ακρίβεια, την πανδημία και τις επικίνδυνες εξελίξεις για τη ζωή του. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από καιρό, αλλά το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης φαίνεται να συγκεντρώνει και να κωδικοποιεί όλες τις ρυθμίσεις οι οποίες καταργούν το ιστορικά κεκτημένο του κράτους δικαίου».

Όπως εξήγησε: «Το κράτος δικαίου έχει στον πυρήνα του την αναλογική κύρωση και ποινή. Όμως με το νομοσχέδιο ξεφεύγει η κατάσταση καθώς επισήμως καταργείται η αρχή της αναλογικότητας στην απονομή δικαιοσύνης, η οποία είναι η πεμπτουσία του Δικαίου.  

Όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα έχουμε καραβιές ανθρώπων που θα μπαίνουν σε φυλακές με ισόβια. Αυτό είναι ολέθριο αφενός για το σωφρονιστικό σύστημα διότι δεν θα χωρούν στις φυλακές οι άνθρωποι που θα βρίσκονται εκεί και αφετέρου δεν θα υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια από την μια πλευρά και τις ελευθερίες και τον ανθρωπισμό από την άλλη. 

Το νομοσχέδιο επιδιώκει μόνο την αυστηρότητα στις ποινές. Προβλέπει πολλές ποινές ισοβίων και σε πολλές περιπτώσεις ως αποκλειστικές, χωρίς να επιτρέπει στους δικαστές να κάνουν επιμέτρηση και εξατομίκευση της ποινής, όπως είναι ο ρόλος τους.  Επίσης οι δικαστές δεν θα χρειάζεται να δικάσουν για έναν υπαρκτό κίνδυνο, αλλά θα αρκεί η δυνατότητα να προκύψει αυτός ο κίνδυνος. Άρα οι πολίτες θα εξαρτώνται από την υποκειμενική κρίση του εκάστοτε δικαστή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα έχει ασφάλεια ο πολίτης ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης. 

Αυτό είναι και το μεγάλο ελάττωμα της νέας διάταξης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η παλιά διάταξη έκανε ό,τι μπορούσε ώστε οι προϋποθέσεις πριν φτάσουμε σε ποινή, να είναι σαφείς, αποδείξιμες και να αναγνωρίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, μη διώκοντας ανθρώπους επειδή άσκησαν κριτική στην οποιαδήποτε εξουσία. Αντιθέτως στο παρόν νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα να τιμωρούνται πράξεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν φόβο σε ορισμένους ανθρώπους. Υπόκειται δηλαδή στην κρίση του δικαστή η οποία επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την ατομική, πολλές φορές στάση που έχει ένας άνθρωπος. Έτσι όμως, δεν υπάρχει ασφάλεια Δικαίου». 

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση