Νίκος Μπίστης για γαλλικές εκλογές: Ευτυχώς που στην Ελλάδα υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος ένα είναι βέβαιο. Επιβεβαιώθηκε στην Ουγγαρία, το δείχνουν οι μετρήσεις στην Γαλλία. Την ώρα της μεγάλης κρίσης – και εξ αιτίας της- η Ακροδεξιά σηκώνει απειλητικά κεφάλι και αξιοποιεί τις επιπτώσεις από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φτωχοποιούν λαϊκά στρώματα και μεσαία τάξη.

Μακάρι να πέφτουν έξω οι μετρήσεις γιατί αλλιώς τα μαντάτα από την Γαλλία είναι εφιαλτικά. Αυτό που φαινόταν πριν είκοσι μέρες αδιανόητο τώρα δεν είναι. Η τελευταία μέτρηση της Elabe 8 / 4 : Μακρόν 26%, Λεπέν 25%, Μελανσόν 17,5%. Πρόβλεψη για β γύρο Μακρόν 51% Λεπέν 49%.

Πιο εφιαλτικά και από τα νούμερα, είναι η τάση της τελευταίας βδομάδας (+2% Λεπέν και Μελανσόν -2% Μακρόν) και κυρίως η πρόβλεψη όλων σχεδόν των σοβαρών αναλυτών για την πολιτική συμπεριφορά πολιτικών και κοινωνικών κατηγοριών ψηφοφόρων.

Καταγράφεται ένα ισχυρό αντι-Μακρόν αίσθημα στους Γάλλους με εισόδημα κάτω από 1450 ευρώ που γίνεται συντριπτικό σε εισοδήματα κάτω από 970 ευρώ. Τα πιο φτωχά στρώματα αρνούνται να πληρώσουν την ενεργειακή κρίση. Τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα ενισχύουν σταδιακά αλλά έντονα Λε Πεν και Μελανσόν, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές. Εάν αντιληφθούν ότι από την συμμετοχή τους κρίνεται το αποτέλεσμα των εκλογών – και αυτό προκύπτει και ενθαρρύνεται από τις μετρήσεις- δεν αποκλείεται να το καθορίσουν.

Μέχρι χθες η πρόθεση συμμετοχής στην ψηφοφορία των όσων έπαιρναν άνω των 2650 ευρώ ήταν 83%μεταξύ 1450-2650 ευρώ ήταν 76%, μεταξύ 970 – 1450 ήταν 69% και κάτω από 970 ευρώ ήταν 64% με ανοδική τάση. ( Τα στοιχεία από τον φίλο Τάκη Κατσαρό) Σε κοινωνικό επίπεδο φαίνεται ότι ο Μακρόν, ως «Πρόεδρος των πλουσίων» έχει πολύ μικρή ξεξαμενή από την οποία να αντλήσει για τον β γύρο. Αντιθέτως η εθνικίστρια και λαϊκίστρια Λεπέν και ο Μελανσόν που συγκεντρώνει αναγκαστικά τον κόσμο της καθημαγμένης και πολυδιασπασμένης Αριστεράς έχουν λαμβάνειν από την δεξαμενή των κοινωνικοοικονομικά δυσαρεστημένων. Και δυστυχώς – σε σχέση πάντα με την Λεπέν – μόνο με ένα θαύμα ο Μελανσόν θα περάσει στον β γύρο.

Ως προς την πολιτική τώρα συμπεριφορά κλειδί είναι η στάση των αριστερών ψηφοφόρων στον β γύρο. Και εδώ είναι εξαιρετικά ανησυχητική η αποδυνάμωση του κάποτε πανίσχυρου και περίπου αυτόματου αντανακλαστικού της δημοκρατικής αλληλεγγύης απέναντι στην ακροδεξία. Το αξιοποίησε ο Σιράκ απέναντι στον Λεπέν και πρόσφατα ο Μακρόν απέναντι στην Λεπέν. Την προηγούμενη φορά ο Μελανσόν – πάλι τρίτος με 20%- είχε αρνηθεί να στηρίξει τον Μακρόν. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του όμως ακολούθησε την προτροπή του Γαλλικού ΚΚ και ψήφισε Μακρόν. Όλοι τώρα οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι το ίδιο εύκολη η στήριξη των αριστερών στον Μακρόν. Έχουν βαθύτατα ενοχληθεί από την δεξιά πολιτική του, την έπαρση και την αλαζονεία του και έχουν κουραστεί να είναι στο ίδιο έργο θεατές.

Αλλά και στα δεξιά φαίνεται ότι η δυναμική της “χρήσιμης ψήφου” λειτουργεί υπέρ της Λεπέν , με τους διαρρέοντες προς αυτήν ψηφοφόρους του υπερεθνικιστή Ζεμμούρ να γίνονται κατά 10% περισσότεροι από την αρχή της εβδομάδας. Κάτι ανάλογο σημειώνεται και μεταξύ των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές, η οποία έχασε μέσα στην εβδομάδα προς την αποδαιμονοποιημένη ( λόγω της ύπαρξης του Ζεμμουρ αλλά και της φαινομενικά μετριοπαθούς στροφής της) Λεπεν) το 6% της εκλογικής της βάσης. Μένει να δούμε αν τα εκλογικά και ιδεολογικά απομεινάρια του γκολισμού θα σταθούν απέναντι στην Ακροδεξιά πιστά στις δημοκρατικές παραδόσεις του στρατηγού. Και κυρίως αν αρκούν . Σε μια βέβαια οριακή μάχη και η τελευταία ψήφος κομμουνιστή ή γκολικού θα μετρήσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ευνόησε αρχικά τον Μακρόν σε βαθμό που πείστηκε ότι μόνο με τον ρόλο του πυροσβέστη και του διαμεσολαβητή θα κέρδιζε τις εκλογές. Στην πορεία όμως και κάτω από την πίεση των Αμερικάνων από ειρηνοποιός έγινε γεράκι και πρωτοστάτησε συντασσόμενος πλήρως με τις πιο σκληρές κυρώσεις ενάντια στην ρωσική εισβολή.Αυτή η αιώρηση φαίνεται ότι του γυρίζει μπούμερανγκ δυσαρεστώντας και τις δυο πλευρές της κοινής γνώμης.

Μακάρι , όπως είπα , να πέφτουν έξω οι μετρήσεις. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος ένα είναι βέβαιο. Επιβεβαιώθηκε στην Ουγγαρία, το δείχνουν οι μετρήσεις στην Γαλλία. Την ώρα της μεγάλης κρίσης – και εξ αιτίας της- η Ακροδεξιά σηκώνει απειλητικά κεφάλι και αξιοποιεί τις επιπτώσεις από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που φτωχοποιούν λαϊκά στρώματα και μεσαία τάξη. Οι επώδυνες συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ορατές στην χώρα μας και τα χειρότερα έρχονται. Ευτυχώς εδώ υπάρχει εναλλακτική λύση για να απορροφήσει και να διοχετεύσει σε δημοκρατικές ατραπούς την λαϊκή δυσαρέσκεια. Εδώ υπάρχει Αριστερά, υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Και όσοι σήμερα τον κατηγορούν αύριο θα τον ευγνωμονούν.

*Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση