Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της Κεραμέως για την ”αναβάθμιση” του σχολείου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πέρασε από τη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που βαφτίστηκε «αναβάθμιση του σχολείου», αλλά προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για την αξιολόγηση. 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, έναντι 133, σε σύνολο 291 παρόντων.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.

Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή εκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και άλλων συνδικάτων, καθώς και μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με κεντρικό σύνθημα: «Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους». Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Νίκη Κεραμέως δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων, τα οποία έθεσαν στο επίκεντρο τον αποκλεισμό φέτος χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία υπερασπίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν το νέο πολυνομοσχέδιο λόγω του αναχρονιστικού και τιμωρητικού πυρήνα του κειμένου, εστιάζοντας την κριτική τους στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπολύσει εναντίον της έναν λυσσαλέο πόλεμο. «Συγκρούονται δύο κόσμοι σήμερα. Ο κόσμος τής κυβέρνησης, που κατέθεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία, την αυτονομία και την ελευθερία του σχολείου και των εκπαιδευτικών, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες ζητά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων και την σύνδεση τους με την χρηματοδότηση», είπε η υπουργός Παιδείας κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η υπουργός κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει οργανώσει το διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και για την παραίτησή της.

«Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και από την άλλη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων, όχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στον δικό μας κόσμο, θα αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο αυτόνομο σχολείο και για μια παιδεία πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ωθεί στην ανέλιξη, θα δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, θα είναι κοντά στην ελληνική κοινωνία και θα είναι μέσο ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας θα ορίσει και το μέλλον της χώρας. Εμείς, για αυτήν την Ελλάδα θα αγωνιζόμαστε», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Πυρ ομαδόν

Πρέπει φέτος να ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια τόνισε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην τελική του ομιλία ως εισηγητής του κόμματος. «Δύο χρόνια χαμένα, με μαθησιακά κενά και ψυχοσωματικά προβλήματα για τα παιδιά, ρεκόρ στην Ευρώπη σε κλειστά σχολεία. Να ανοίξουν με πειθώ για καθολικό εμβολιασμό, με τεστ, με πρόσθετα μέτρα όπως αυτά για τα οποία μιλάμε από την Άνοιξη του 2020 αλλά δεν λήφθησαν ποτέ. Αλλά και με προσπάθεια να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά, με αναδιάρθρωση – μείωση της ύλης, με αντισταθμιστική εκπαίδευση. Όχι στο πλαίσιο ενός σχολείου-εξεταστικού κέντρου, με τράπεζα θεμάτων και πύκνωση των διαγωνισμάτων, σαν να ήταν όλα «φυσιολογικά»« τόνισε. 

Αντίθετα, συνέχισε, «η ΝΔ φέρνει τροπολογία στο… αυριανό άσχετο νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, για το Κτηματολόγιο, επιβάλλοντας αυταρχικά μέτρα στους εκπαιδευτικούς όπως η αναστολή καθηκόντων και η διακοπή μισθοδοσίας». «Εμείς ξανά, για πολλοστή φορά εδώ και 15 μήνες, ζητούμε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή των ειδικών, για να συζητηθεί πώς θα επιτευχθεί με ασφάλεια και ομαλότητα η μείζων αυτή προτεραιότητα: το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων το Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κυνική εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και κρυφές συναλλαγές, τονίζοντας ότι διαλύει τη δημόσια παιδεία και σκάβει το λάκκο της ελληνικής κοινωνίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ξανά ότι, εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει την αθλιότητα της ΕΒΕ και θα επιχειρήσει να θεραπεύσει τις αδικίες της φετινής χρονιάς με παράλληλο μηχανογραφικό.

«Αντί για καινοτομία και μεταρρύθμιση, έχουμε μια αντιμεταρρύθμιση» τόνισε κατά την ομιλία της χθες η Φώφη Γεννηματά, που χαρακτήρισε «αποσπασματικό» το νομοσχέδιο για τη Παιδεία και «δείγμα της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση».

«Μνημείο σκοταδισμού» που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο σχολείο και δεν απαντά στις ανάγκες των μαθητών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια.

«Με το δικό σας εκπαιδευτικό σύστημα που φέρνετε, η αδικία είναι εγγυημένη, αν όχι σχεδιασμένη», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Είστε για την Παιδεία αυτού του τόπου ότι το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία: ταφόπλακα».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ξέπλυμα 150 εκατ. ευρώ από κύκλωμα-μαμούθ / Εμπλέκονται πάνω από 140 άτομα

Mεγαλοεπιχειρηματίας, πρόεδρος και ιδιοκτήτης αθηναϊκής ομάδας στον χώρο της...

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γκρίζο δημοσκοπικό φόντο….

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Ο Μητσοτάκης αδιαφόρησε για το...

Ακρίβεια διαρκείας μέχρι το 2026 φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έρχεται άσχημο φθινόπωρο

*Του Γιάννη Αγουρίδη - Σε υψηλές πτήσεις κινείται ο πληθωρισμός...
Διαφήμιση