Με κόφτη οι αποζημιώσεις στα καμένα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Όπως φαίνεται η διαδικασία για τις αποζημιώσεις για τα κτίρια θα λειτουργήσει με δύο κόφτες προκειμένου τα τελικά δικαιούμενα ποσά να προσαρμόζονται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και να μην ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Η μάχη σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και η μάχη για τις αποζημιώσεις ξεκινούν μέσα στον Αύγουστο με φόντο τα καμένα σε Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Οι μεγάλες φωτιές που για δέκα μέρες έκαψαν τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες στην Ελλάδα αφήνουν πίσω τους ένα γκρίζο τοπίο και οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές περιμένουν να δουν τον τρόπο που θα ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Μια διαδικασία δύσκολη που θα απαιτήσει χρόνο, υπό το φόβο ότι θα χαθεί μέσα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όπως φαίνεται η διαδικασία για τις αποζημιώσεις για τα κτίρια θα λειτουργήσει με δύο κόφτες προκειμένου τα τελικά δικαιούμενα ποσά να προσαρμόζονται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και να μην ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τα συνολικά ποσά των αποζημιώσεων εξετάζεται να οριστούν ως εξής:

  • Εως 1.000 ευρώ αποζημίωση ανά τ.μ. καμένου κτιρίου – Για παράδειγμα, κατοικία 70 τ.μ. θα αποζημιωθεί με τελικό ποσό έως 70.000 ευρώ.
  • Προσαρμογή του ποσού ανάλογα και με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό για τον ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, μια αποθήκη 100 τ.μ. με αντικειμενική αξία π.χ. 20.000 ευρώ δεν μπορεί να αποζημιωθεί με 100.000 ευρώ. Θα περιοριστεί ανάλογα το ποσό της τελικής αποζημίωσης.

Κόφτης στα 150 τ.μ. και στις 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα, βιοτεχνική εγκατάσταση 250 τ.μ. με υψηλή αντικειμενική αξία θα αποζημιωθεί με 150.000 ευρώ.

Η ίδια φόρμουλα αναμένεται να ακολουθηθεί και για τις κατοικίες και για τα επαγγελματικά ακίνητα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε δυο φάσεις για τις κατοικίες και σε τρεις φάσεις για τα επαγγελματικά ακίνητα.

  • Προκαταβολές άμεσα (τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη) με ηλεκτρονική αίτηση έναντι στεγαστικής συνδρομής
  • Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας θα δοθεί το τελικό ποσό, αφού αφαιρεθεί το ποσό της προκαταβολής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίξει από τις 18 Αυγούστου στο arogi.gov.gr με τον σχεδιασμό να προβλέπει τα πρώτα ποσά να εκταμιεύονται προς τα τέλη Αυγούστου.

Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή και ελεγχθούν οι φάκελοι και όλα τα έγγραφα. Αυτή η φάση θα είναι και η πιο δύσκολη για όσους έχασαν σπίτια και περιουσίες μέσα στην πύρινη λαίλαπα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση