Με… καταστολή συγκαλύπτουν τις ευθύνες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Tην εβδομάδα που διανύσαμε συνέβησαν δύο κεντρικά γεγονότα σχετιζόμενα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: η τραμπούκικη επίθεση αγνώστων μέσα σε αμφιθέατρο κατά ενός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και η αποκάλυψη ότι ο συγκεκριμένος, που είχε τοποθετηθεί σε πολιτικές θέσεις από την κυβέρνηση, είναι υπόδικος για το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ διερευνώνται δικαστικά κατηγορίες εναντίον του από τουλάχιστον δύο διαφορετικά πρόσωπα – καθηγητές της ΑΣΟΕΕ – για παιδεραστία και απάτη. Το οξύμωρο είναι ότι χρειάστηκε μια απαράδεκτη ενέργεια για να αποκαλυφθεί μια δυσώδης υπόθεση.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, βρήκε αφορμή για να εντείνει την καταστολή και να στρώσει τον δρόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργών, ξεκινάει τώρα την εκπαίδευσή της και θα εγκατασταθεί στα «προβληματικά» ιδρύματα τους επόμενους μήνες. Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση: γενική συνέλευση, απόφαση για μονοήμερη κατάληψη της ΑΣΟΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων (η ΔΑΠ είναι εξαφανισμένη στο ΟΠΑ), μαζική διαδήλωση και απαίτηση για παραίτηση του πρύτανη Μπουραντώνη, τον οποίο κατηγορούν για συγκάλυψη της υπόθεσης, όπως και για απομάκρυνση του καθηγητή από το πανεπιστήμιο και επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Σε αυτό το μέτωπο, ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου η δίκη του καθηγητή Αναστάσιου Δράκου, που δέχθηκε την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, καθώς και της συγκατηγορούμενής του, για την κατηγορία της τοκογλυφίας, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για μία εκ των τριών κατηγοριών που υπάρχουν εναντίον του, καθώς ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης βρίσκεται η υπόθεση των σεξουαλικών αδικημάτων, για τα οποία οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ δηλώνουν «ότι δεν έχουν ουδέποτε λάβει γνώση από την Εισαγγελία για σύσταση κατηγορίας και άσκηση ποινικής δίωξης για κανένα μέλος ΔΕΠ».

Κατά την πρώτη μέρα της εκδίκασης της υπόθεσης τοκογλυφίας, ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης, λόγω αοριστίας του κλητήριου θεσπίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο κλητήριο θέσπισμα δε γίνεται διάκριση συμβάντων, εισέρχονται συλλήβδην κάποια ποσά, χωρίς αυτά να επιμερίζονται. Επίσης, δεν εισφέρονται τα πρόσωπα με τα οποία συνήφθησαν οι επίμαχες συμβάσεις. Είναι ζήτημα άμυνας των κατηγορούμενων να ξέρουν για τι ακριβώς κατηγορούνται».

Τη διαφωνία του με τα περί αοριστίας του κλητήριου θεσπίσματος διατύπωσε ο Άγης Τάτσης, συνήγορος του μηνυτή καθηγητή της ΑΣΟΕΕ Παν. Διαμάντη. Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του, «πρώτη φορά στη θεωρία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου, μια υπόθεση τοκογλυφίας με δανεισμό 6 εκατομμύρια και αίτημα απόδοσης που υπερβαίνει το 200%, έρχεται να ακυρωθεί με μια εισαγγελική πρόταση. Γίνεται προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους μέσα από ένα τεχνικό ζήτημα που δεν έχει καμία αξία. Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της».

«Ενεργήσαμε σύμφωνα με τον νόμο»

Οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν δημόσια για την κατηγορία της συγκάλυψης, αναφέρουν -σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα- πως το Πανεπιστήμιο έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών από τις 4/3/21 για δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ενδεχόμενα αυτού του τύπου αδικήματα μέλους ΔΕΠ. Όσο για τα υπόλοιπα αδικήματα, «ενήργησε άμεσα και σύμφωνα με τον νόμο, όταν έλαβε ενημέρωση από την Εισαγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος μέλους ΔΕΠ (…) ο πρύτανης του ΟΠΑ παρέπεμψε τον καθηγητή Δράκο, εντός οκτώ ημερών, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Παράλληλα, κοινοποίησε άμεσα το έγγραφο της απόφασης για την παραπομπή στην υπουργό Παιδείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου, ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν ο παραπεμπόμενος θα απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης. Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε ομόφωνα -για το μέλος ΔΕΠ που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό- να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση το τεκμήριο της αθωότητας και με βάση την εξέταση των αναφερόμενων ως ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Ακόμα και αν δεχθεί κανείς τα επιχειρήματα των πρυτανικών αρχών, που είναι εμφανές πως προσπαθούν να βγάλουν εκτός κάδρου των ευθυνών το υπουργείο Παιδείας, γιατί τότε η κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου του 2021 (ΦΕΚ 579), μερικούς μήνες μετά τις καταγγελίες για τα σεξουαλικά αδικήματα που είχαν έλθει σε γνώση όλων (ΥΠΑΙΘ και πρυτανείας), διορίζει με υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκ νέου τον υπόδικο για τοκογλυφία καθηγητή, για δεύτερη φορά σε κρατική θέση; Εκτός αν γνωρίζει και το αποτέλεσμα των δικαστικών απόφασεων και της προανάκρισης ήδη. Επειδή η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, επιστρέφει στο σταθερό μότο της: καταστολή της νεολαίας μέχρι να δύσει ο ήλιος.

*Ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση