Μετάλλαξη Δέλτα: Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από το «δόξα τον θεό, στο βοήθα Παναγία μου» για μία ακόμα φορά κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι την ώρα που η χώρα πετάει τις μάσκες, δίνοντας σήμα για ένα πιο χαλαρό καλοκαίρι, σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα σημαίνει συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Πρόκειται για μία πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη, κατά 50 έως 60% περισσότερο, η οποία «γονατίζει» ήδη τη Βρετανία, τη Ρωσία όπου υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%, την Πορτογαλία και, βεβαίως, στην Ινδία από όπου ξεκίνησε.

Οι επιστημονικές Επιτροπές σε όλες τις χώρες της Ε.Ε συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη, και πιθανότατα και στη χώρα μας.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής, έκτακτης τηλεδιάσκεψης πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων για το νέο, επιθετικό στέλεχος του κορονοϊού, μαζί με το μήνυμα πως η μόνη ασπίδα προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, διαπιστώθηκε πως τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ οι τρεις περιοχές που ανησυχούν κυρίως τους ειδικούς είναι η Αττική, η Κρήτη και η Κόρινθος.

Στην έκτακτη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος και Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και δήμαρχοι της Κρήτης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στη σύσκεψη κατέστη απολύτως σαφές ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης και διαρκής ιχνηλάτηση για την «Δέλτα», κάτι που ο εμβολιασμός έχει καταστήσει πιο εύκολο.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του κατά την διάρκεια της σύσκεψης, κυρίως εξαιτίας της εκτίμησης του ECDC πως η μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» του κοροναϊού θα επικρατήσει σε ποσοστό 90% στην Ευρώπη ως το τέλος Αυγούστου.

Τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, συμφώνησαν πως το βασικό όπλο προστασίας από την παραλλαγή Δέλτα είναι ο εμβολιασμός.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο.

Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης για τον συνδυασμό της παραλλαγμένης εκδοχής του κορονοϊού με το ποσοστό των ανεμβολίαστων, είναι το νέο, εμφατικό μήνυμα του πρωθυπουργού σε όσους πολίτες εξακολουθούν να δυσπιστούν στον εμβολιασμό. Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος, μάλιστα, σχετική αναφορά του αμερικανού κορυφαίου επιδημιολόγου Αντονι Φάουτσι, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση