Ουκρανία: Μεγαλώνει η ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη – Αντεπιτίθεται η Μόσχα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση
  • Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια
  • Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε συζητήσεις για 24ωρη κατάπαυση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους
  • Πούτιν: Στοπ στην εξαγωγή λιπασμάτων απ’ τη Ρωσία, «παράθυρο» για εθνικοποιήσεις
  • Λαβρόφ: Η ρωσική επιχείρηση προχωράει κανονικά, θέλουμε σοβαρές συζητήσεις στη Λευκορωσία
  • Παγιδευμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα παραμένουν εκατομμύρια Ουκρανοί, παρά τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
  • Ακόμα μια προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων σε πολιορκημένες πόλεις
  • Ολα έτοιμα για την τελική έφοδο του ρώσικου στρατού στο Κίεβο;
  • Το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. για να «ανταποκριθεί η Ουκρανία στις επείγουσες ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών»

Ο χάρτης των σημερινών επιχειρήσεων:

Προειδοποιήσεις από τη Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να διατηρηθούν οι τιμές των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται τώρα κατά μέσο όρο στο 5,1% φέτος, πάνω από το 3,2% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο. Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος έχει αυξηθεί στο 2,1% από 1,8%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος:

  • θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, της διακοπής του διεθνούς εμπορίου και της ασθενέστερης εμπιστοσύνης.
  • Η έκταση αυτών των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σύγκρουση, από τον αντίκτυπο των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα.
     

Στοπ στην εξαγωγή λιπασμάτων απ’ τη Ρωσία, «παράθυρο» για εθνικοποιήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, καθώς η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει αρκετά λιπάσματα. 

Ήδη ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων.

«Αν συνεχιστεί έτσι, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον κλάδο των τροφίμων συνολικά, ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα είναι αναπόφευκτος» είπε σε κυβερνητική συνεδρίαση ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς οι εξαγωγές λιπασμάτων θα πρέπει να ανασταλούν.

Παράλληλα, ο Πούτιν εμφανίστηκε θετικός στην εθνικοποίηση ξένων εταιρειών που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Όπως είπε η Ρωσία μπορεί «να εισαγάγει εξωτερική διαχείριση» εκείνων των επιχειρήσεων που κλείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους και στη συνέχεια «να παραδώσει αυτές τις επιχειρήσεις σε όσους είναι πρόθυμοι να εργαστούν».«Θα βρούμε έναν νόμιμο τρόπο να το κάνουμε αυτό», είπε.

Αντιδήμαρχος Μαριούπολης: 1.207 πτώματα περισυνελέγησαν από τους δρόμους

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά στην πόλη, αλλά ο πιο πρόσφατος αριθμός είναι 1.207. Αυτά είναι «απλώς πτώματα που μαζέψαμε στο δρόμο», δήλωσε ο Σέρχιι Ορλόφ στο BBC.

Είπε ότι 47 άνθρωποι ετάφησαν σε έναν ομαδικό τάφο καθώς δεν ήταν δυνατό να φτάσουν σε χώρους ταφής έξω από την πόλη. «Δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι», πρόσθεσε.

Ο Ορλόφ είπε ότι δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση ανθρώπων από την πόλη ή η παροχή βοήθειας. Περίπου 100 άνθρωποι που προσπαθούσαν να διαφύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα έπρεπε να επιστρέψουν την Τετάρτη, είπε, αφού οι ρωσικές δυνάμεις σε ένα σημείο ελέγχου άρχισαν να πυροβολούν «όχι απευθείας στα αυτοκίνητα, αλλά γύρω από τα αυτοκίνητα».

Πούτιν: Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για τα δικά της λάθη

«Προσπαθούν να χρεώσουν τα αποτελέσματα των δικών τους λαθών σε εμάς… Το ίδιο ισχύει και για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.

Επίσης τόνισε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι νόμιμες και δεσμεύτηκε να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν.

*Πληροφορίες από efsyn.gr


 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση