Μείωση εργατικών αμοιβών από τον Χατζηδάκη και δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ευθεία μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που λάμβαναν προσαύξηση από την υπερεργασία αλλά και πλήρης ελαστικοποίηση του ωραρίου των οδηγών φορτηγών, ΚΤΕΛ καιτουριστικών λεωφορείων με ταυτόχρονο ξήλωμα των όποιων θετικών στοιχείων έχει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιχειρεί τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

Με μια πρωτοφανή υπουργική Απόφαση του, ανήμερα μάλιστα της επετείου του Πολυτεχνείου, σε εφαρμογή του εργασιακού νόμου 4808/2021, παύει οριστικά από τις 29 Νοεμβρίου η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, «ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο».

Κατ ‘αυτόν τον τρόπο, κι εφόσον εντάσσεται η υπεργασία στο νόμιμο ωράριο, οι μισθωτοί χάνουν την προσαύξηση και άρα το εισόδημα από την υπερεγασία που τώρα γίνεται και με το νόμο κανονικά απλήρωτη. Ταυτοχρόνως, για όσους εργαζόμενους διαπιστωθεί ότι δεν είναι δηλωμένες οι υπερωρίες τους στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι εύκολο να επικαλεστεί ο ο εργοδότης τους ότι απλώς… κάνουν την υπερεργασία τους.

Οι αντιδράσεις και η κυνική επιβεβαίωση Χατζηδάκη

Έφη Αχτσιόγλου: Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση καταργεί άλλο ένα δικαίωμα των εργαζομένων

Σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας -με ένα απογευματινό δελτίο Τύπου με άσχετο τίτλο- καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους.

Ο κ. Χατζηδάκης κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες που παρανομούν, για να μπορούν ανενόχλητοι να κλέβουν εργάσιμο χρόνο και χρήματα από τους εργαζομένους τους, δίνει ένα ακόμη όπλο στην εργοδοτική παραβατικότητα.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν για το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Εχθρική και επιθετική απέναντι στους εργαζόμενους και τους νέους, ταγμένη στην υπηρεσία των λίγων χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Αν νομίζουν ότι θα περάσει στα ψιλά, αυταπατώνται.

Χατζηδάκης: «Γραφειοκρατικό εμπόδιο» η προαναγγελία της υπερεργασίας, υπόσχεται «ψηφιακή κάρτα» που θα λύσει κάθε πρόβλημα

Η απάντηση του υπουργού Εργασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση (18/11/21):

Οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για υπερεργασία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις στο θέμα της δήλωσης της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα καταγγέλλει τον ίδιο του τον εαυτό. Διότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά ενός συστήματος για τη δήλωση της υπερεργασίας που ίσχυε στα μισά χρόνια από όσα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τι θέλει λοιπόν να μας πει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ότι τότε με την ανοχή του δεν δηλωνόταν η υπερεργασία;

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργήθηκε η δήλωση της υπερεργασίας ούτε, φυσικά, οι σχετικές προσαυξήσεις, αλλά η προαναγγελία της. Όπως συμβαίνει και με το νόμιμο ωράριο με το οποίο πάντοτε εξισωνόταν νομικά.

Καταργήθηκε δηλαδή μια γραφειοκρατική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία χωρίς να προστατεύει τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα πρόσθετε γραφειοκρατικό βάρος στη διαδικασία της δήλωσης. Το γνωρίζουν άλλωστε όλοι οι λογιστές.

Όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η ψηφιακή κάρτα η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου τους και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται με ανόητες δηλώσεις μιας παραζαλισμένης αντιπολίτευσης. Προστατεύονται μόνο με μέτρα που επιβάλουν τάξη και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας.

“Θα αρκούσε ένα «Ναι, το καταργούμε» από τον κ. Χατζηδάκη”

Ακολουθεί η ήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά την παραπάνω ανακοίνωση Χατζηδάκη:

Ο κ. Χατζηδάκης με τη σημερινή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι καταργεί τη δήλωση της υπερεργασίας, που ο εργοδότης υποχρεούτο να κάνει πριν την πραγματοποίησή της. Μια ρύθμιση που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη δουλειά.

Όπως γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι εργαζόμενοι, χρόνος εργασίας που δεν δηλώνεται εκ των προτέρων δεν ελέγχεται καιδεν πληρώνεται.

Θα αρκούσαν τρεις λέξεις «Ναι, το καταργούμε», από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα έσωζαν τη νεοφιλελεύθερη τιμή του κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο επέλεξε να γελοιοποιηθεί με λεκτικούς και νοηματικούς ακροβατισμούς. Δικό του θέμα.

Η πραγματικότητα είναι μία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμη δώρο στην εργοδοτική παραβατικότητα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην απλήρωτη εργασία.

Ο οδοστρωτήρας τους δουλεύει υπερωρίες.​

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση