Κορωνοϊός – Όλα στο φως για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και σκιές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνεχίζεται η θύελλα που προκάλεσαν με τις καταγγελίες τους για τη λειτουργία των ΜΕΘ και την ευνοϊκή μεταχείριση επώνυμων ασθενών εις βάρος πολιτών που μένουν εκτός εντατικής ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο Π. Παπανικολάου προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις, εντάσσοντας στην κουβέντα τις πανεπιστημιακές κλινικές, ο Μ. Γιαννάκος κάνει βήματα πίσω για τις VIP κλίνες, ενώ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός ζητάει με επίκαιρη ερώτηση να διαφωτιστούν οι «σκιές» στη διαχείριση της λίστας αναμονής και τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσαν την Πέμπτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, ο Ανδρέας Ξανθός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί με προκλητική αδράνεια την εξελισσόμενη υγειονομική τραγωδία στη χώρα, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να αποτρέψει την κατάρρευση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας, οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το δράμα των συγγενών τους είναι η κορυφαία πράξη της κυβερνητικής αποτυχίας.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι όσο η λίστα αναμονής για ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο η αδιαφανής διαχείριση από το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ και η απουσία ιατρικών κριτηρίων γίνεται πιο κραυγαλέα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.

Ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι η απαίτηση για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι καθολική, ενώ δεν είναι ανεκτό να χάνονται καθημερινά άνθρωποι αβοήθητοι και χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητάει τον αριθμό των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, αλλά και τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα ρωτάει ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος ανά νοσοκομείο και αν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους, ενώ ζητάει τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ και τι προτίθεται να κάνει για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών.

Παπανικολάου: Στις πανεπιστημιακές κλινικές οι απαντήσεις

Ο Πάνος Παπανικολάου προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι οι VIP κλίνες ΜΕΘ αφορούν συγκεκριμένες πανεπιστημιακές πτέρυγες εντατικής θεραπείας που δεν διευθύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά από πανεπιστημιακούς καθηγητές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 έθεσε το ερώτημα: «Έχετε ακούσει μητροπολίτη ή υπουργό να μένει πολλές ώρες εκτός ΜΕΘ; Ψάξτε να δείτε πού είχαν νοσηλευτεί».

Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ επιτέθηκε στον Θάνο Πλεύρη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι δήθεν οι 100 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες ήταν ασταθείς και δεν μπορούσαν να μεταφερθούν, γι’ αυτό μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» ο μητροπολίτης από το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Γιαννάκος: Δεν μίλησα για VIP ΜΕΘ

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ανασκεύασε εν μέρει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι δεν μίλησε για «VIP κλίνες ΜΕΘ», αλλά ότι «εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς». Συμπλήρωσε ότι «τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στην εισαγγελέα για να ερευνηθεί το θέμα και να βρίσκει εύκολα ΜΕΘ ο απλός λαός κι όχι να είναι σε απλούς θαλάμους δίνοντας μάχη για τη ζωή του».

Συνεχίζεται η τραγωδία

Την ίδια ώρα ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Τελευταίο τραγικό περιστατικό ο θάνατος ενός 62χρονου εκτός ΜΕΘ, με τους συγγενείς του να καταγγέλλουν στο Open ότι περίμενε οκτώ ώρες στο φορείο μέχρι να οδηγηθεί σε κρεβάτι.

Τρέχουν άρον – άρον

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και με το θέμα των ΜΕΘ να έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για μόλις λίγες ώρες μετά, αποδεικνύοντας άλλη μία φορά ότι τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν τα επιτελικά λάθη.

* Του Αντώνη Ραυτόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση