Η Ουκρανία σε τεντωμένο σκοινί – Εκρήξεις από πυρά βαρέων όπλων μεταξύ στρατού και ανταρτών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ήχος από εκρήξεις που αποδίδονται σε βολές πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Reuters που παραθέτει αυτήκοη μαρτυρία ατόμου που βρίσκεται στην περιοχή. Μία τέτοια εξέλιξη αν επαληθευτεί θα έφερνε την ουκρανική πλευρά να έχει παραβιάσει τις συμφωνίες εκεχειρίας που επιβάλλουν αποχή από τη χρήση βαρέων όπλων. Οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ήδη ότι κυβερνητικές δυνάμεις έπληξαν τις περιοχές τους με όλμους.

Λίγο νωρίτερα προηγήθηκε αντίστοιχη καταγγελία από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο στρατός της χώρας κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Δεν είναι ωστόσο σαφής η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών και το ποιοι είναι κατά περίπτωση υπεύθυνοι. Σημειώνεται ότι με την κλιμάκωση της έντασης ο ΟΑΣΕ έχει αποσύρει μέρος του προσωπικού του από την περιοχή.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός διέψευσε το ότι έβαλε με βαρέα όπλα τις περιοχές των ανταρτών. «Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών,  τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...

Νέα Αριστερά για συνέντευξη Μητσοτάκη: “Η πολιτική του είναι ο καλύτερος χορηγός της άκρας δεξιάς”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να απαντήσει τίποτα ουσιαστικό...
Διαφήμιση