ΕΦΚΑ – Το νέο κύμα φυγής αυξάνει τις εκκρεμείς συντάξεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η μικρή βελτίωση στον ρυθμό έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων που επικαλείται ο ΕΦΚΑ και με στοιχεία ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης τείνει να μηδενιστεί από το νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης, που φουσκώνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Καθιστώντας μάλιστα και ανέφικτη την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού στην τρόικα ότι το όλο θέμα θα έχει διευθετηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022

Και αυτό καθώς, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο ρυθμός αύξησης των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο και από τις 13.000 – 14.000 τον μήνα οι νέες αιτήσεις “σκαρφάλωσαν” στις 18.000, επιβεβαιώνοντας το νέο κύμα φυγής από την εργασία, κυρίως από τον δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Αν διατηρηθεί για ένα έτος αυτός ο ρυθμός αύξησης, οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν θα υπερβούν τις 200.000, ενώ οι συνολικές εκκρεμότητες θα ξεπεράσουν πολύ σύντομα τις 400.000.

Στην αύξηση του ρυθμού των αιτήσεων συμβάλλει ένας ακόμη παράγοντας, πέρα από το γεγονός ότι οι καθηλωμένοι μισθοί επί μία δεκαετία ωθούν τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης), γεγονός που ωθεί χιλιάδες εργαζόμενους να επιλέγουν να εκμεταλλευτούν τις ισχύουσες πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις που απαιτούνται και να βγουν στη σύνταξη πριν αλλάξει ο χρόνος.

Αύξηση στις αιτήσεις 30%

Από τον Σεπτέμβριο ο ΕΦΚΑ καταγράφει περισσότερες από 18.000 νέες αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος συγκριτικά με τους θερινούς μήνες, όταν οι αιτήσεις κυμαίνονταν στα επίπεδα των 13.000 – 14.000 το πολύ. Όμως είναι αυξημένος και εάν η σύγκριση γίνει με την περσινή πορεία απονομών συντάξεων κατά τον ίδιο μήνα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι ο Οκτώβριος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο ψηλότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν αυτός ο αυξητικός ρυθμός, συνεχιστεί και κατά το τελευταίο δίμηνο του 2021, τότε θα υπερβούν τις 200.000 οι νέες αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης που θα έχουν υποβληθεί εντός της χρονιάς. Ο αριθμός αυτός θα είναι σημαντικά αυξημένος, σε σχέση με τις 161.719 που υποβλήθηκαν το 2020 και τις 165.944 που υποβλήθηκαν το 2019.

Άλλο ένα στοιχείο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφορά στα έσοδα του ΕΦΚΑ που αφορούν στην εξαγορά πλασματικών ετών. Μέχρι τον τρέχοντα μήνα, έχουν καταβληθεί σχεδόν 25 εκατ. ευρώ από ασφαλισμένους που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, αξιοποιώντας την εξαγορά χρόνου ασφάλισης, όταν το αντίστοιχο ποσό πέρσι ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ. Επομένως έχουμε τετραπλασιασμό της δαπάνης, στοιχείο που δείχνει τις νέες αυξήσεις στις αιτήσεις απονομής συντάξεων που πρόκειται να υποβληθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους.

* Του Ανδρέα Πετρόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει και...

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...
Διαφήμιση