Ερχεται δραματική παγκόσμια κρίση;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πάρτι φαίνεται ότι κάνουν οι αγορές, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στην οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί τελικά να ανακοινώσει ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. Ο S&P 500 έκλεισε την Τρίτη στο δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ, με μια ελαφρά πτώση που έβαλε τέλος σε ένα ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, o Patrick Artus, ανώτερος σύμβουλος οικονομικών στη γαλλική τράπεζα Natixis και καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού, δεν δείχνει να χαίρεται ωστόσο. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, σε υπόμνημα προς τους πελάτες σημειώνει ότι η κρίση είναι «αναπόφευκτη» για τις εξής αιτίες:

Το συνολικό οφειλόμενο χρέος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα της πανδημίας καθώς οι οικονομίες έχουν ανοίξει ξανά, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. «Η φερεγγυότητα του δανειολήπτη δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν οι λόγοι χρέους προς έσοδα αυξάνονται συνεχώς», τονίζει.

Η προσφορά χρήματος έχει επίσης χτυπήσει ρεκόρ. «Η προσφορά χρήματος δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς σε σχέση με το εισόδημα, καθώς αργά ή γρήγορα η ζήτηση για χρήματα, η οποία συνδέεται με την αποταμίευση και το εισόδημα, δεν μπορεί πλέον να αυξηθεί», δήλωσε ο Artus, του οποίου το βιογραφικό περιλαμβάνει θέσεις όπως στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Γαλλίας.

Ενα άλλο θέμα είναι ότι οι τιμές των μετοχών και των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται. «Εάν γίνουν πολύ υψηλές, η εξοικονόμηση των αγοραστών περιουσιακών στοιχείων δεν θα αρκεί πλέον για να αγορές, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια καθοδική διόρθωση των τιμών», σημειώνει.

Τέλος, αναφέρει μια στρέβλωση στην κατανομή εισοδήματος όσον αφορά τους μισθωτούς: «Εάν οι μισθοί δεν ενισχυθούν με κέρδη παραγωγικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών θα γίνει πολύ αδύναμη για να απορροφήσει την παραγωγή, η οποία αυξάνεται γρήγορα όταν επενδύονται τα κέρδη».

Tι θα γίνει λοιπόν; Ο Artus λέει ότι μια διόρθωση στην κατανομή εισοδήματος θα οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των μισθών και υψηλότερο πληθωρισμό. Αυτό, με τη σειρά του, θα χρειαστεί πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και υψηλότερα επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα σταθεροποιήσει τις τιμές των asset και τον πλούτο, αναγκάζοντας την απομόχλευση. Και αυτή η απομόχλευση θα οδηγήσει σε ύφεση λόγω της απαραίτητης μείωσης της ζήτησης μεταξύ νοικοκυριών, εταιρειών και κυβερνήσεων.

«Η σταθεροποίηση αυτών των μεταβλητών θα οδηγήσει σε μια πολύ δραματική κρίση, λόγω της ταχύτερης αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού, της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, της πτώσης των τιμών περιουσιακών στοιχείων και του πλούτου και της ύφεσης από τη μείωση της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει.

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση