Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Κυριακής (περί τις 11 το πρωί σε Κλαυθμώνος, Προπύλαια και Σύνταγμα οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα) καθώς ο λαϊκός -και όχι μόνο- κόσμος μαστίζεται από μία ακόμα κρίση, με τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε αυτή να είναι τεράστιες, αλλά και τις εμμονές της να μην αφήνουν περιθώρια για κάποια ελπίδα διεξόδου.

Καλούν σε συγκεντρώσεις το πρωί της Κυριακής: ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος (11 π.μ.), ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα (10.30 π.μ.), πρωτοβάθμια σωματεία και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα Προπύλαια (11 π.μ.)

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες. με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες φέτος να διαδηλώνουν στη σκιά της «μεταπανδημικής» «κανονικότητας» αλλά και του νέου κραχ που έχει προκαλέσει η κρίση ακρίβειας στα νοικοκυριά. Στο επίκεντρο των καλεσμάτων οι κυβερνητικές πολιτικές, αντεργατικές και ανεπαρκείς, όπως αναφέρεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναιμική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά τις ευθύνες της για την επιδείνωση της κατάστασης.

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ-ΓΣΕΕ) έχουν καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ,  που μιλάει για «αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή καταργώντας το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι πολιτικές της κυβέρνησης διαλύουν, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ΑΔΕΔΥ προσθέτει: «Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική της. Τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά, με τελευταίο παράδειγμα τη συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 18 του Φλεβάρη για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% η Κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης».

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, διεκδικούν:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Στο μήνυμα του ΕΚΑ αναφέρεται πως «δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση».

Ξεκινώντας με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, έχει ήδη τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ενώ με τον υψηλό πληθωρισμό που παράγει, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

«Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

Τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας βάζουν στο στόχαστρό τους οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με την ΟΛΜΕ να καταφέρεται αρχικά κατά του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «με τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία και ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ».

Πυρά και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία για την ΟΛΜΕ, «εφαρμόζει συνειδητά μία αντιεκπαιδευτική και αντιμεταρρυθμιστική πολιτική απαξίωσης του Δημοσίου σχολείου και του εκπαιδευτικού. Ακολουθώντας μία στάση που απαξιώνει τα συνδικάτα της εκπαίδευσης και αρνείται τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, νομοθετεί αιφνιδιαστικά, και καταφεύγει στη δικαιοσύνη, για να ακυρώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

«Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σας καλούμε όλες και όλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να βάλουμε τέλος στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων και να σταματήσουμε τις πολιτικές αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης διεκδικούν:

  • Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο, επαναφορά της μείωσης ωραρίου των Υπευθύνων εργαστηρίων κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των τρεχουσών αναγκών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Δουλειά με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων αναπληρωτών/τριών. Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας, όχι στις τρίμηνες συμβάσεις! Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κλπ).
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων επί διετία στον τόπο διορισμού τους.
  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως (4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20).
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  • Να μην εφαρμοστεί η ΕΒΕ και το νέο πλαίσιο εισαγωγής στην Γ/θμια στο σύνολό του (ν.4777/21) Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Πανεπιστημίων και αύξηση των εισακτέων.
  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και η ελληνική «PISA».
  • Αποκατάσταση των Κοινωνικών επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας με την άμεση επαναφορά των καταργημένων μαθημάτων.
  • Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, λόγω της πανδημίας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Εκεί, τον καλλιτεχνικό τόνο στη συγκέντρωση θα δώσει το συγκρότημα «Υπεραστικοί», που θα παρουσιάσει δικά του τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες των εργαζομένων. Επίσης, ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παρουσιάσει ένα αντιπολεμικό τραγούδι. Βρείτε τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, εδώ.

Αριστερά και σωματεία

Για τις 11 π.μ. στην Κλαυθμώνος είναι και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, ενώ κάλεσμα έχει απευθυνθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης (επίσης 11 π.μ. έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως το ΚΚΕ(μ-λ) καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές** δεν είχαν κυκλοφορήσει όλα τα σχετικά καλέσματα, αλλά εκεί δίνουν ραντεβού κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά-κλαδικά) όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ).

Την ίδια ώρα συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία θα πραγματοποιήσει η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), ζητώντας βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τους διανομείς-εξωτερικούς εργαζόμενους, κατάργηση αντεργατικών προβλέψεων του ν. Χατζηδάκη, συμβάσεις αορίστου χρόνου µε πλήρη µισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώµατα στις εταιρείες ψηφιακής διαµεσολάβησης (πλατφόρµες) και προστασία από τα εργατικά ατυχήματα. Το κάλεσμά της είναι ανοιχτό προς όλα τα σωματεία του κλάδου (ταχυμεταφορές, διανομείς, επισιτισμού-τουρισμού κ.ά.).

Σε ότι αφορά τις Συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν την Κυριακή στάσεις εργασίας. Ετσι τα οχήματα θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Για τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, οι αποφάσεις των εργαζομένων αναμένονταν αργότερα σήμερα Παρασκευή 29/4.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας την Πρωτομαγιά, καθώς η ΠΝΟ, «τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά», αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 ώρα της 1ης Μαΐου 2022, ημέρα Κυριακή, και λήξη στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση