Επιστήμονες για μετάλλαξη Δέλτα: Θεωρείται καινούργιος ιός – Δεν αποκλείεται νέο lockdown

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και τον πρώτο θάνατο ανδρός πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε στο MEGA, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο εν λόγω άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, κάτι που δείχνει την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Για τα αυξημένα κρούσματα και τη μετάλλαξη Δέλτα μίλησε ο ερευνητής Ιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Ο ερευνητής εξήγησε πως «η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να θεωρείται καινούριος ιός. Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα. Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα». Διευκρίνισε, δε, πως ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι».

Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Παυλάκης είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν. Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα.»

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2, επίσης γνωστή ως B1617.2, αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020. Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν:

-Πονοκέφαλο

-Πονόλαιμο

-Ρινική καταρροή

-Πυρετό

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους «δέλτα».

Πώς να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος «δέλτα».

Πληροφορίες από ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει και...

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...
Διαφήμιση