Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν με χάος και πανικό στη χώρα – Τουλάχιστον πέντε νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χάος επικρατεί στην Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία.

Πολλές είναι οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά τους πυροβολισμούς από πλευράς αμερικανών στρατιωτών, καθώς επιχειρούσαν να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν στον διάδρομο προσγείωσης και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε αεροσκάφη.

Έχοντας πάρει ήδη τον έλεγχο του προεδρικού παλατιού οι Ταλιμπάν τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «μεταβατική κυβέρνηση» ενώ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ισλαμιστών φονταμενταλιστών δήλωσε ότι ο πόλεμος «τέλειωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο πρέσβης της στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ την Τρίτη και ότι θα αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τη νέα κυβέρνηση με βάση τη συμπεριφορά της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες δυτικές χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Αναμένοντας κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το συνοριακό πέρασμα Torkhan με τη γειτονική χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Αχμάντ, τα σύνορα στην ουσία έκλεισαν όταν οι Αφγανοί αστυνομικοί παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, συμπληρώνοντας ότι εν όψει της κρίσης που έχει ξεσπάσει, το Πακιστάν δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν προετοιμάζει στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων σε τρεις επαρχίες κοντά στα σύνορα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ωστόσο ότι η Τεχεράνη αναμένει ότι ο κόσμος που θα φθάσει θα επιστρέψει στην πατρίδα του, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση