Ενα βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου για τη μνήμη-θεμέλιο της Ιστορίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου, «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τόπος. Στην παρουσίασή του στο Αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου συναντηθήκαμε την Τρίτη 18 Μαρτίου σε μια βραδιά μνήμης και εγκαρδιότητας πολλοί και πολλές που έχουμε ζήσει τα γεγονότα τα οποία περιγράφει και άλλοι νεότεροι. Οχι μόνο για το βιβλίο αλλά και για την ίδια τη συνάντηση που μας γλυκαίνει τον χρόνο.

Στα πρόσωπα των συνευρεθέντων ξεχώριζαν δύο αγαπημένα που χάραξαν τη ζωή μας: ο συγγραφέας -εκφωνητής τη βραδιά που μπήκαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο- και η Πέπη Ρηγοπούλου – που έμεινε ακίνητη στην πύλη εισόδου με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό της. Παρών στο πάνελ ήταν και ο Μάκης Μπαλαούρας, στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού κινήματος που συνελήφθη και βασανίστηκε σκληρά, καθώς και ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας.

Το παρελθόν είναι παρόν

Ο χρόνος κυλά και σκορπίζει τις περασμένες ζωές μας. Μένουν όμως σημάδια στην Ιστορία – αυτά που έγραψαν οι διάφορες γενιές με τον δικό τους ανεξίτηλο τρόπο, ώστε να μην κατρακυλά το παρελθόν στην άβυσσο της λήθης. Οι επέτειοι στηρίζουν τον αγώνα αυτόν της μνήμης. Ανάμεσά τους αναδύονται μοναδικές διακριτές εστίες αναμνήσεων που τέμνουν τον παρελθόντα χρόνο και περνούν στην επικράτεια της Ιστορίας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 αποτελεί μια τέτοια τομή – την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα ο οποίος μεταδίδει στους νέους και τις νέες ιστορικά θραύσματα που διατηρούν ακόμα την αύρα της αθανασίας. «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη» γράφει ο Μίλαν Κούντερα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Αχ! Μουρλοσκοτωμένο», Δημήτρης Παπαχρήστος, καταθέτει βιώματα ζωής μιας γενιάς που βρέθηκε στο κύμα σημαντικών γεγονότων και έγραψε Ιστορία – την ιστορία μιας εξέγερσης. Το βιβλίο του Δημήτρη δεν μένει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και σε όσα ακολούθησαν: τις συλλήψεις και τα φοβερά βασανιστήρια σε βάρος των εξεγερθέντων νέων, που πλήρωσαν το τίμημα της αποκοτιάς τους αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ιστορία.

Ο Δημήτρης συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά όπου χτυπά η καρδιά της δημιουργίας και των αγώνων, όπου καθημερινά μας καλεί η ζωή και τα όνειρά μας που δεν σβήνουν, αλλά παραμένουν βαθιά ριζωμένα στη μνήμη και την καρδιά μας. Πάντα!

*Της Ελένης Πορτάλιου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απεργία την 1η Μαΐου και ένα θέατρο του παραλόγου στην αγορά εργασίας

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Με σύγχρονο πύργο της Βαβέλ...

Κασσελάκης για Τέμπη: Άμεσα έρευνες μετά την ανίχνευση ξυλόλιου και πιθανών άλλων ουσιών

Απαντήσεις σε δύο ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη μετά...

Ανδρουλάκης: «Επί Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους πολίτες να σκεφτούν αν βελτιώθηκε...
Διαφήμιση