Ν. Ηλιόπουλος: Εδώ και τώρα μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αντί να προστατέψει τους πολίτες, να καλύπτει την αισχροκέρδεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΚΡΗΤΗ TV».

«Με βάση μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα», επισήμανε, σχολιάζοντας ότι «έχουμε πλέον επιστρέψει σε μια κατάσταση που, όχι μόνο οι πιο ευάλωτοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα ήδη από το Νοέμβριο». «Υπάρχουν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας έχουν φέρει εδώ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση ή το γεγονός ότι –με ευθύνη της κυβέρνησης- η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει βασικό μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010».

«Ένα μέτρο που πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας ότι «η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε: «ο κ. Μητσοτάκης δεν παραδέχεται καν ότι οι εταιρείες ενέργειας αυτή τη στιγμή έχουν υπερκέρδη». «Όποιος δει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές λιανικής και στις τιμές παραγωγής, καταλαβαίνει ότι το τελευταίο επτάμηνο οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα έχουν περίπου 1,5 δισ. κέρδος, αυτό που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει αυτά τα κέρδη, αρνείται δηλαδή ένα πολύτιμο έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαίνει ξεκάθαρα ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια».

«Από την πλευρά μας, καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας. Η Γαλλία επέλεξε να βάλει ένα πλαφόν στις τιμές της “γαλλικής” ΔΕΗ. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μέσα στην κρίση να είμαστε η μοναδική χώρα που ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στα δημόσια εργαλεία», είπε. Υπογράμμισε επίσης ότι «14 χώρες στην ευρωζώνη, με τελευταίες την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μείωσαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα». «Η εφαρμογή αυτής της μείωσης στη χώρα μας για ένα χρόνο, στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ, ακριβώς όσο κοστίζει η ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης», εξήγησε. «Δεν είναι λοιπόν ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα επιλογών», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ αφορά σε σημαντικό βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφορά και τους αγρότες. Ο αγροτικός κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής και αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

«Αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτά τα μέτρα τώρα και η κατάσταση συνεχίσει όπως έχει τους επόμενους μήνες, τότε χιλιάδες πολίτες θα φτωχοποιηθούν και κινδυνεύουμε με πάρα πολλά λουκέτα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις και την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης, σημείωσε: «ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη φθορά». «Ο τόπος αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο: ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ –στην πανδημία η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους την Ιταλία και το Βέλγιο-, αύξηση του κατώτατου μισθού, ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Σε αυτή τη βάση καλούμε τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα», κατέληξε.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση