Γιώργος Σταθάκης: Τη ΛΑΡΚΟ την βούλιαξε η τρομερή κακοδιαχείριση της ΝΔ (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Από το 2008 έως τις παραμονές των εκλογών του 2015, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έκανε επιλογές που κόστισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΛΑΡΚΟ. Εκτός από τη μακρόχρονη δέσμευση χαμηλής τιμής του νικελίου, η κυβέρνηση διόρισε 240 συγγενείς και φίλους με πρωτοβουλίες τοπικών βουλευτών, ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου οδήγησε στην καταδίκη της χώρας απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγκάζοντάς την να επιστρέψει 135 εκατομμύρια ευρώ, ως παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει λύση για την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ. 
Η ΛΑΡΚΟ χρωστούσε 250 εκατομμύρια στη ΔΕΗ. Γι’ αυτό κάναμε καινούργια συμφωνία μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ξεχωρίσουμε την ιδιοκτησία της εταιρείας και αυτή που ανήκει στο Δημόσιο. 

Το εναλλακτικό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ εμπεριείχε το ιδιο το μετάλλευμα, προσθέτοντάς του αξία. Το δεύτερο ήταν ένας κύκλος επενδύσεων με μια μορφή στρατηγικού επενδυτή και συνεργασίας, όμως με δημόσια πλειοψηφία μετοχών στη ΛΑΡΚΟ. Το τρίτο σκέλος της παρέμβασής μας ήταν ένας νέος κύκλος επενδύσεων που χρειάζεται για το περιβάλλον ενώ το τέταρτο ήταν μία προσπάθεια ελέγχου του κοστολογίου της ΛΑΡΚΟ ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη κατάσταση και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η μέριμνα μας ήταν να βρεθεί μία βιώσιμη λύση συμβατή με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από αυτή την  καταστροφική δεκαετία, λύση η οποία περνούσε μέσα από την επίλυση για το ρεύμα, την εισροή κεφαλαίων και την ανανέωση όλου του συστήματος. 

Υπενθυμίζω ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο να επανέλθει στο 20% του ΑΕΠ ο βιομηχανικός τομέας, από το 14% που βρίσκονται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις χρειάζονται κατεπείγοντως μία στρατηγική αναβιομηχάνισης. 

Η κυβέρνηση με σαφή τρόπο έχει κάνει γνωστή τη στρατηγική της που δεν είναι άλλη από την επιστροφή στο παραδοσιακό μοντέλο: κατασκευές, τουρισμός και real estate.  Αυτό αποτυπώνεται στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι προσανατολισμένοι σε όλα τα έργα τα οποία προκηρύσσονται. Φαίνεται επίσης από τις αλλαγές που κάνουν στον αναπτυξιακό νόμο. Η στρατηγική της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής στρατηγικής που θέλει ανασυγκρότηση της βιομηχανίας. Δηλαδή, η στρατηγική της κυβέρνησης αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή πολιτική και απομακρύνει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο Ανάπτυξης και Ευημερίας. 

Με δεδομένο ότι το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει εγκριθεί, περιλαμβάνει τόσους αστερίσκους και περιορισμούς, έχω το φόβο ότι η ροή των πόρων θα καθυστερήσει και το 2022. Είναι σαφές ότι αυτό το περίφημο Ταμείο, δεν έχει καμία προοπτική. Η Νέα Δημοκρατία έχει μία ισχυρή παράδοση στην κακοδιαχείριση και στην αξιοποίηση κρατικών επιχειρήσεων για ψηφοθηρικούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ μεγάλη αποτυχία για τον ελληνικό παραγωγικό ιστό». 

ΠΗΓΗ: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση