Μέσα σε κλίμα έντασης το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του σε Βαλτική και Πολωνία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και ο Γάλλος πρόεδρος στη Μόσχα στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση, οι χώρες του ΝΑΤΟ στέλνουν στρατιώτες στις χώρες τις Βαλτικής και την Πολωνία, σε απάντηση των ρωσικών κινήσεων με ασκήσεις στη Λευκορωσία ενίσχυση των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων «σε διάφορες χώρες». Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει στείλει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, βόρειο γείτονα της Ουκρανίας, προκειμένου να πάρουν μέρος σε γυμνάσια με τις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις αυτό τον μήνα, ανεβάζοντας το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε περισσότερα από 100.000.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα 3.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και την Πολωνία για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι εξετάζει να ενισχύσει τα υπάρχοντα στρατεύματά της στη Λιθουανία.

Ο Ρομπ Μπάουερ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δήλωσε:

«Το πού έχουμε στρατεύματα της Συμμαχίας συνεχώς, σε διάφορες χώρες –η συζήτηση για αυτό είναι αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν τώρα. Ναι, το εξετάζουμε. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν εκεί».

Και πρόσθεσε:

«Αν δείτε την ενίσχυση των δυνάμεων, η Ρωσία ενδέχεται να είναι ικανή να έχει αρκετές δυνάμεις για μια σοβαρή εισβολή (…) ως το τέλος του μήνα. Αν το πράξουν αυτό, αν έχουν σκοπό ή όχι να το πράξουν, δεν το γνωρίζουμε».

Σύμφωνα με τον Ολλανδό ναύαρχο, η Ρωσία ανέπτυξε στη Λευκορωσία πέντε νοσοκομεία εκστρατείας και άλλες βοηθητικές μονάδες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν μια στρατιωτική επίθεση και τόνισε: «Αν όντως σχεδιάζεις εισβολή, χρειάζεσαι περισσότερα εκτός από μονάδες μάχης. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο να συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Ουκρανία και στα σύνορα Λευκορωσίας- Ουκρανίας. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό».

Στόλτενμπεργκ: Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το NATO θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.

Επίσης, καλωσόρισε το γεγονός ότι «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Ρουμανία. Αυτή είναι μία ισχυρή επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης στη συμμαχία μας. Άλλοι σύμμαχοι επίσης συνδράμουν από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης Oι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο διάλογος με την Ρωσία είναι σημαντικός για την εξεύρεση πολιτικής λύσης» επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα να ακουστούν οι ανησυχίες της Μόσχας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «το ΝΑΤΟ δε συμβιβάζεται σε βασικές αρχές, την ικανότητά μας να προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε όλους τους συμμάχους και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως διευκρίνισε με ανάρτησή του στο Twitter, μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο «για να συζητήσουμε τη συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Τον ευχαρίστησα για την ενεργή υποστήριξή του και την προσωπική του δέσμευση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και καλωσόρισα την ισχυρή πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο για διάλογο».

Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Το πρωί της Δευτέρας δύο αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε πολωνικό αεροδρόμιο και περισσότερα αναμένονται εντός της ημέρας, μεταφέροντας  τον κύριο όγκο των επιπλέον στρατευμάτων που ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη.

Από τους 3.000 στρατιώτες που θα αποσταλούν στην Ευρώπη, περίπου 1.700 στρατιωτικοί, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία που έχει τη βάση της στο Φορτ Μπραγκ, θα αναπτυχθούν στην Πολωνία, ενώ 1.000 στρατιωτικοί, που έχουν τη βάση τους στη Γερμανία, θα κατευθυνθούν στη Ρουμανία. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων θα φθάσει σήμερα.

350 Βρετανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα στείλει επιπλέον 350 στρατιώτες στην Πολωνία, που θα προστεθούν στους 100 στρατιώτες που έστειλε πέρυσι στην Πολωνία, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. 

Ο Γουάλας επισήμανε ότι με την αποστολή των 350 στρατιωτών «θα δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Βρετανία και η Πολωνία στέκονται η μία δίπλα στην άλλη».

350 Γερμανοί στρατιώτες στη Λιθουανία

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα στείλει 350 στρατιώτες στη Λιθουανία. Η αρμόδια υπουργός, Κριστίν Λάμπρεχτ, επισήμανε ότι έτσι η Γερμανία εντείνει της συμβολή της «όσον αφορά τις δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στους συμμάχους μας. Η Συμμαχία μπορεί να υπολογίζει στη Γερμανία».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής. Η Γερμανία είναι επικεφαλής μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα 500 Γερμανοί στρατιώτες.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Εργατική Πρωτομαγιά: Κάλεσμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία Τετάρτη 1η Μαΐου

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά,...
Διαφήμιση