Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για το το SPD – Διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Oι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των εκλογών στη Γερμανία, καθώς το SPD (που αγγίζει το 25,9%) κερδίζει τουλάχιστον 5% σε σύγκριση με το αποτέλεσμά τους στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017.

Αντίθετα, το συντηρητικό μπλοκ υπέστη μεγάλες απώλειες (βρίσκεται στο 24,1%), καθώς η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ τελειώνει. Ηδύναμη της ένωσης CDU/ CSU συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1949.

Μετά τους Πράσινους (που αυξάνουν τα ποσοστά τους, αλλά δεν πιάνουν τους στόχους τους) ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (11,5%) και το ακροδεξιό AfD που είναι στο 10,4%. Επίσης, η Αριστερά (Die Linke) καταγράφει μεγάλη πτώση και είναι στο όριο (5%) για να εισέλθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιθανότατα τρικομματική, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων από την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Και ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD και ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης CDU θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε ρόλο ρυθμιστή.

Το SPD επανακάμπτει και το ποσοστό που συγκεντρώνει σηματοδοτεί ότι ο Όλαφ Σολτς κατάφερε μετά από χρόνια να σημειώσει μεγάλη άνοδο.

Τόσο ο Όλαφ Σολτς, όσο και ο Άρμιν Λάσετ, για να σχηματίσουν κυβέρνηση θα χρειαστούν τους Πράσινους, που έχουν προνομιακό εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και τους Φιλελεύθερους FDP με προνομιακό εταίρο τη Χριστιανική Ένωση.

Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση