Γαλλικές εκλογές: Νικητής ο Μακρόν – Ο Μελανσόν και το «δημοκρατικό τόξο» έκλεισαν τον δρόμο στη Λεπέν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,5% των ψήφων, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και σχεδόν με το 100% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων. Η αποχή ανήλθε στο 28%.

Η νίκη Μακρόν ήρθε με την συσπείρωση και την δυναμική της αριστεράς, με την ζυγαριά να γέρνει ωστόσο στον βαθύ προβληματισμό από την αύξηση των ποσοστών της Λεπέν.

Στην είδηση ότι η Μαρίν Λεπέν κατάκτησε τη δεύτερη θέση και κατ’ επέκταση έφτασε να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στον β’ γύρο των εκλογών της 24 Απριλίου, αποκλεισθέντες υποψήφιοι και πολιτικοί του «Δημοκρατικού τόξου» συσπειρώθηκαν για να προωθήσουν την ψήφο υπέρ του Μακρόν.

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναδείχθηκε ο μεγάλος ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των εκλογών με τον Μελανσόν, από το βράδυ του πρώτου γύρου, να έχει τοποθετηθεί λέγοντας πως δεν πρέπει ούτε μια ψήφος να πάει στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Οι ψήφοι των περίπου 7,7 εκατ. πολιτών που επέλεξαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα και τη ευρεία νίκη του Μακρόν.

Ενώ στις 11 Απριλίου μόνο το 33% των ψηφοφόρων του δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Μακρόν, την Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου περισσότεροι από τους μισούς (54%) εμφανίζονται έτοιμοι να επιλέξουν τον πρόεδρο Μακρόν.

Το 80% των ψηφοφόρων του Πράσινου Γιανίκ Ζαντό δήλώναν επίσης ότι θέλουν να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς, παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτηρίστηκε από καλές προθέσεις, αλλά μηδαμινές πράξεις, οι θέσεις της κυρίας Λε Πεν για το κλίμα (έχει δεσμευτεί να επιβραδύνει τις προσπάθειες απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, να κλείσει αιολικά πάρκα και να θέσει μορατόριουμ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) τρομάζουν τους περίπου 1,6 εκατ. ψηφοφόρους του κ. Ζαντό. Οι ψηφοφόροι της δεξιάς Βαλερί Πεκρές επέλεξαν σε ποσοστό 65% (αύξηση κατά 17 μονάδες σε μια εβδομάδα) τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημοφιλία ωστόσο του Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε αρκετά μακριά από το 66,1% που συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο του 2017, παρόλο που αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες μεταξύ του πρώτου γύρου του 2017 και αυτού του 2022.

Η Μαρί Λε Πεν μπορεί να άντλησε ψήφους από δυο δεξαμενές και συγκεκριμένα από τον επίσης ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ που πήρε γύρω στο 7% των ψήφων και από τον εθνικιστή Νικολά Ντιπόν Ενιάν που πήρε ένα 2%. Και οι δυο αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν την Λε Πεν.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών χαρακτηρίστηκε από μεγάλο ποσοστό αποχής και ο δεύτερος θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια τάση. Μέχρι την Παρασκευή, μόνο το 72% των Γάλλων δήλωνε ότι θα προσέλθει στις κάλπες. Αυτό το ποσοστό ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Μακρόν πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς. Διαδηλώσεις σαν αυτές που σημάδεψαν ένα μέρος της πρώτης θητείας του μπορεί να ξεσπάσουν ξανά και γρήγορα, αφού ο ίδιος θα επιχειρήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τα αριστερά και τα δεξιά, αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αμέσως την προεκλογική εκστρατεία τους, με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ένα κοινοβούλιο που δεν θα ελέγχεται από τον Μακρόν.

Μακρόν: Με δεσμεύουν οι ψήφοι κατά της ακροδεξιάς

Ευχαριστώ όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες ήταν τα πρώτα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν. Από σήμερα δεν είμαι υποψήφιος, αλλά πρόεδρος όλων, σημείωσε. Τόνισε δε, ότι ο ίδιος είναι «ο θεματοφύλακας της προσκόλλησης στη Δημοκρατία όσων με ψήφισαν για να μπλοκάρουν τις ιδέες της ακροδεξιάς».

Περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και υπό τους ήχους του «ευρωπαϊκού ύμνου», δηλαδή την Ωδή στη χαρά, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του ‘Αρεως, κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ στο Παρίσι.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μακρόν αφού ευχαρίστησε επανειλημμένα όσους εργάστηκαν για την επανεκλογή του δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά. Υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Απόψε ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ηγέτης της Αριστεράς που κατέλαβε την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δήλωσε απόψε, μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ότι από σήμερα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μελανσόν, που κατάφερε να ενώσει στο πρόσωπό του τους ψηφοφόρους της αριστεράς και έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία, προέτρεψε τους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με το σύστημα να μην απογοητεύονται.

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν, η Λεπέν ηττήθηκε, η Γαλλία σαφώς αρνήθηκε να της εμπιστευτεί το μέλλον της. Η εκλογή του Μακρόν είναι το χειρότερο αποτέλεσμα της πέμπτης Δημοκρατίας. Κολυμπά σε έναν ωκεανό αποχής, λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων», είπε ο Μελανσόν.

*Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση