Μητσοτάκης και κυβέρνηση σε πανικό και ηττοπάθεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι γκρίνιες και οι διαμαρτυρίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ήταν αποτελεσματική ως προς το ένα σκέλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε άρον-άρον (σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη σταύρωσή τους) να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7%, εννέα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο (στις 29 Απριλίου) το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα λάμβανε την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κίνηση που για ορισμένους αναλυτές έχει προεκλογικό άρωμα, το οποίο όμως μάλλον εξανεμίζεται, όπως θα δούμε παρακάτω.

Έτσι, ικανοποιήθηκαν οι βουλευτές ως προς το σκέλος της ανακοίνωσης, αλλά όχι ως προς το σκέλος της αύξησης, για το οποίο βρέθηκαν και βρίσκονται πολιορκημένοι στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να σταματήσει την καθοδική πορεία του κόμματός του και να ανατρέψει το πολύ καυτό πολιτικό σκηνικό και κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνησης και το κυβερνών κόμμα.

Το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κοχλάζει. Υπουργοί, βουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης δυσαρέσκειας έως και πανικού, καθώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν τη ραγδαία φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, της κυβέρνησης και του κόμματος (μία από τις τελευταίες έδωσε ποσοστό 27%, άλλη 28,6% και μία τρίτη 30%) και τη δυσαρέσκεια να εκδηλώνεται στην κοινωνία, πράγμα που είναι περισσότερο εμφανές στην επαρχία, γιατί οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας που διαρκώς εξαπλώνονται διαπιστώνονται πιο εύκολα.

Αποτυχίες

Στο κυβερνών κόμμα τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουν πως κανένα από τα χαρτιά στα οποία πόνταραν για να βάλουν ανάχωμα στη φθορά και ενδεχομένως να ανατάξουν, δεν τους βγαίνει. Δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις στην κοινωνία.

Για παράδειγμα πόνταραν στον πόλεμο στην Ουκρανία ότι θα προκαλέσει συσπείρωση γύρω από τη σημαία, θα ενισχύσει την κυβέρνηση και θα βελτιώσει τα δημοσκοπικά ποσοστά.

Παταγώδη διάψευση δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Και για να έχουμε μία πιο ακριβή εικόνα η οποία καταγράφει πως όχι μόνο δεν λειτούργησε θετικά, αλλά αντιθέτως προκάλεσε ζημιά στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. θα αναφέρουμε πως στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue αρνητικά κρίνει το 74% των πολιτών τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας. Μάλιστα το ποσοστό είναι αυξημένο έναντι του 68% του Μαρτίου.

Υπολογίζουν πως με την αύξηση 7,7% στον κατώτατο μισθό θα μπορέσουν να περιορίσουν τη δυσαρέσκεια. Λανθασμένος υπολογισμός, όπως προκύπτει από την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε το ποσοστό της αύξησης ανεπαρκές.

Και δικαιολογημένα θα λέγαμε όταν κοιτάζοντας το πασχαλινό τραπέζι βλέπουμε ότι οι τιμές εκτοξεύτηκαν 38,3% για τα αρνιά, 32,2% για τα κατσίκια, 16,6% για τα βαμμένα αυγά, 63,1% για την μουστάρδα, 21,4% για τα καρότα, 20% για τα λάχανα, 14,8% για τα αγγούρια, 11,7% για τα μαρούλι, 10,4% για το σπανάκι, 17,5% για τις μπύρες. Αν στα προαναφερόμενα αγαθά προσθέσετε το άλμα στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το φυσικό αέριο, γίνεται αντιληπτό πως το 7,7%, που σε άλλες συνθήκες θα ήταν ένα καλό ποσοστό αύξησης, τώρα δεν είναι παρά ψίχουλα.

Γκρινιάζουν οι πολίτες

Και την γκρίνια αυτή συναντούν οι βουλευτές της Ν.Δ στις εκλογικές τους περιφέρειες από τους οργισμένους πολίτες. Γιατί εκτός των άλλων η αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 7,7% εκτός από ανεπαρκής αφορά μόνο 650.000 περίπου εργαζόμενους και ουδόλως τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς του, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως υφίστανται τις συνέπειες του κύματος της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Αρνητικά λειτούργησαν στην κοινωνία και οι ανακοινώσεις για τους υδρογονάνθρακες. Οχι γιατί δεν πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και θετικό γεγονός για την Ελλάδα, αλλά γιατί αφού είναι τόσο σπουδαίο, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστέρησαν τρία χρόνια, βάζοντας στον ”πάγο” τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες για χάρη των ανεμογεννητριών. Λες και δεν μπορούσαν να συνδυαστούν.

Το χειρότερο πάντως πλήγμα το δέχεται η κυβέρνηση από την εκτόξευση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε επίπεδα που κάνει πάρα πολύ δύσκολη τη ζωή νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το πολύ άσχημο για την κυβέρνηση είναι πως τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χοντρικής στην Ευρώπη.

Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν συγκρίνονται οι τιμές με εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα έχει τιμή χοντρικής τις τελευταίες ημέρες πέριξ των 250 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ οι δύο χώρες της Ιβηρικής κάτω από 100 ευρώ. Και γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί οι πρωθυπουργοί Σάντσεθ και Κόστα ζήτησαν, πίεσαν και απαίτησαν στη σύνοδο κορυφής να εξαιρεθούν από τον τρόπο υπολογισμού του ρεύματος στην Ευρώπη και να πάρουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Αυτό, όμως το αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραπέμπει τη λήψη μέτρων στα τέλη Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή από την Ελλάδα αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής.

Όμως, για να πάρει εθνικά μέτρα θα πρέπει να διεκδικήσει αυτό που πέτυχαν οι Σάντσεθ και Κόστα στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το πετύχει, ιδίως τώρα που θα είναι μόνος. Αλλά και αυτό να γίνει το όφελος θα το δουν οι πολίτες τον Σεπτέμβριο.

Ραγδαία φθορά

Η ραγδαία φθορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η αποτυχία ανακοίνωσης μέτρων που θα ανατάξουν το κλίμα και η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει την κοινωνία, προκαλούν σεισμικές δονήσεις στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες γίνονται εντονότερες με την ενίσχυση πολιτικών σχημάτων που βρίσκονται στα δεξιά της.

Η κατάσταση αυτή που κοχλάζει δεν περιορίζεται στο επίπεδο της γκρίνιας, αλλά εκδηλώνεται σε διαφωνίες μεταξύ υπουργών, για παράδειγμα στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, καθώς και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα.

Προκαλούν επίσης λευκή απεργία από στελέχη τα οποία αποφεύγουν να βγουν στα ΜΜΕ να υποστηρίξουν τις θέσεις της κυβέρνησης γιατί φοβούνται ότι θα εκτεθούν ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Αλλά και αυτές προκαλούν διαφωνίες, αφού υπάρχουν εκείνοι που εισηγούνται προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο με το επιχείρημα ότι ακόμα η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, μάλλον έωλο επιχείρημα αν λάβουμε υπόψη τη ραγδαία φθορά και συνδυάσουμε τα ποσοστά των κομμάτων με τις επιλογές των τελευταίων ημερών του 20% περίπου των ψηφοφόρων του “μαύρου δωματίου”, όπως το αποκάλεσε ο Θωμάς Γεράκης της Marc και οι οποίοι αποφασίζουν την τελευταία εβδομάδα τι θα ψηφίσουν. Και με τη Ν.Δ. σε πτώση υπάρχει διάχυτος ο φόβος το ποσοστό που θα την επιλέξουν να είναι μικρότερο από το 4% περίπου των εκλογών του 2019 (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 7,5% περίπου).

Και καθώς πλησιάζουν οι εκλογές οι σεισμικές δονήσεις θα είναι περισσότερων ρίχτερ, γιατί θα πλησιάζει και ο χρόνος για τις υποψηφιότητες των βουλευτών.

Πρόκειται για μία κατάσταση που φανερώνει πως η κυβέρνηση και η Ν.Δ. βρίσκονται σε αποδρομή και πως έχουν επικρατήσει ο πανικός και η ηττοπάθεια.

*Του Θανάση Λυρτσογιάννη από το eretikos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση