Αλ. Τσίπρας: Είστε επικίνδυνοι κ. Μητσοτάκη, παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές (Βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Να φύγετε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησε εκλογές. Στο τέλος της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού, και υπό το συντριπτικό βάρος που κουβαλά πλέον επάνω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις μεγάλες αποκαλύψεις της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Έχετε τη δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε στο βήμα και αντί για δικαιολογίες και ψέματα, να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε τέλος στο αδιέξοδο. Μία είναι η λύση στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και να προκηρύξετε εκλογές. Πατάτε 2,5 χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στο όνομα μίας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση».

«Εγκληματικές ευθύνες»

Αναφερόμενος στην αποκαλυπτική έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα και στα όσα είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «είναι εγκληματικές οι ευθύνες σας. Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει στις δικαιολογίες σας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Είπατε ψέματα τρεις φορές ότι η πανδημία τελειώνει. Ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Γιατί είπατε ψέματα πριν 15 μέρες για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος σε ράντζο και σε ΜΕΘ και ότι δεν είχατε στοιχεία να δείχνουν το αντίθετο; Και είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και δεν ντρέπεστε να λέτε ακόμα και σήμερα ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δε λάβατε γνώση της μελέτης που έκαναν ο κ. Λύτρας με τον κ. Τσιόδρα; Και ψάχνετε πού να φορτώσετε την ευθύνη; Τη μία ο γγ του Υπουργείου, την άλλη υπουργός,σε λίγο θα ψάξετε και τον κλητήρα του Υπουργείου».

Και σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,5% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν; Ότι υπάρχουν νοσοκομεία στην Αττική με 35% θνητότητα και στην περιφέρεια με 80%. Ότι η θνητότητα στην Ευρώπη είναι μεταξύ 25-35% και στην Ελλάδα 63,5%;».

Και απευθυνόμενος προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη είπε: Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Δεν ήρθα να σας ρωτήσω. Είναι βέβαιο ότι τα ξέρατε, αλλά δεν θέλατε να χαλάσει το αφήγημα της επιτυχίας».

«Το πρώτο νομοσχέδιό μας ως κυβέρνηση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέου»

Μιλώντας για το οικονομικό τοπίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως μόνον η Ελλάδα και η Εσθονία δεν προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, κύριε Μητσοτάκη, έχετε δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδης και θέλουν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό», είπε.

«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για διαγραφή του πανδημικού χρέους προς τις επιχειρήσεις; Γελάτε, αλλά αυτοί είστε. Υπάρχει κάποιος ηθικός κίνδυνος και δεν την υιοθετείτε; Αφού τα χρέη της πανδημίας δεν δημιουργήθηκαν από το επενδυτικό ρίσκο, αλλά ήταν επιβεβλημένα λόγω της πανδημίας. Και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» τόνισε.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πως το πρώτο νομοσχέδιο «της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας»

Για έναν προϋπολογισμό εικονικό και εκτός πραγματικότητας εκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε προς τον πρωθυπουργό πως «παρουσιάζετε έναν προϋπολογισμό που λαμβάνει ως δεδομένο, ψευδώς, ότι δήθεν τελειώνει η πανδημία. Αλλά βέβαια, αφού τη νίκησε ο Μητσοτάκης τρεις φορές την πανδημία, δεν υπάρχει πανδημία. Το έχει πει τρεις φορές ότι τη νίκησε. Είναι ένας εικονικός και εκτός πραγματικότητας προϋπολογισμός».

Ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια είναι να δώσει κάτι στα δελτία ειδήσεων. «Έχετε έλλειψη στρατηγικής, κατανόησης του προβλήματος. Ανακοινώνετε έκτακτα μέτρα κάθε τρεις μέρες. Προχειρότητα είναι αυτό. Αυτό κάνετε και σήμερα. Η μόνη σας έγνοια είναι να δώσετε κάτι στα δελτία ειδήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα πως με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας. «Αφήστε το καλαμπούρι των συγκρίσεων. Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση πλεονάσματα στα δημόσια ταμεία. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Γιατί βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, υψώσαμε ανάστημα. Επαναφέραμε την κανονικότητα και μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους στην Ολομέλεια και αποσπώντας το ένθερμο χειροκρότημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση