Αλέξης Τσίπρας: “Ήρθε η ώρα να φύγουν”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άν δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, ήρθε η ώρα να φύγουν” είναι η φράση που ακούγεται πλέον σε κάθε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Η κατά μέτωπον επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντανακλά τη στρατηγική της Κουμουνδούρου, με την ένταση να ανεβαίνει το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έχουν την ευκαιρία μέσα από τις περιοδείες να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα για τα νοσοκομεία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επόμενος σταθμός της μεγάλης πανελλαδικής εξόρμησης θα είναι η Ήπειρος και τα Γιάννενα. Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., η διπλή αυτή κρίση της πανδημίας και της ακρίβειας επιδεινώνεται με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. “Η χώρα βρίσκεται σε κλοιό Μητσοτάκη”, ήταν η ατάκα που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό απερχόμενο, μιλώντας την Πέμπτη στην Κομοτηνή.

Η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, η αποτυχία -όπως ομολογούν πλέον επιστήμονες και κυβερνητικοί- των εμβολιασμών και η κατάρρευση των νοσοκομείων διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα ανασφάλειας για τους πολίτες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καθιστά απολύτως υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επώνυμες καταγγελίες συγγενών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα διασωληνωμένοι πρόχειρα εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έρχονται να καταρρίψουν του κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ. Αλλά και τη διαβεβαίωση Μητσοτάκη, πριν μια εβδομάδα, ότι δεν έχει χαθεί ο έλεγχος στην πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επαναφέρει διαρκώς το ερώτημα προς την κυβέρνηση, πόσοι ασθενείς έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ, δίχως να λαμβάνει απάντηση. Αποκαλύψεις που η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης έχει φροντίσει να αποκρύψει επιμελώς.

Η ακρίβεια φέρνει βαρύ χειμώνα

Την ίδια στιγμή, το ράλι των ανατιμήσεων στα αγαθά, οι τεράστιες, σχεδόν καθημερινές, αυξήσεις στην τιμή της μεγαβατώρας -είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη- και ο πληθωρισμός που καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. “Με έναν στους τέσσερις επισήμως κάτω από το όριο της φτώχειας, εκατομμύρια οικογένειες ζουν το ‘σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας’. Βλέπουν δηλαδή το μηνιαίο εισόδημα να εξαερώνεται πριν καλά καλά τελειώσει η τρίτη εβδομάδα του μήνα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την απώλεια του δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ, που πλέον δεν επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παίρνουν χαρακτήρα κοινωνικής ανάγκης. Με πιο χαρακτηριστικές, τη ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, τις ουσιαστικές ενισχύσεις, στον αντίποδα των επιδομάτων που μοιάζουν ψίχουλα μπροστά στο τσουνάμι αυξήσεων. Αλλά και την ανάγκη παρέμβασης της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην πηγή των ανατιμήσεων.

Οι μεγάλες προκλήσεις στον δρόμο προς το συνέδριο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η περίοδος μέχρι το 3ο Συνέδριο του κόμματος στις 24 Φεβρουαρίου παίρνει χαρακτηριστικά κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ενώ οι επόμενοι μήνες θα έχουν άρωμα άτυπης προεκλογικής περιόδου. Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, στις κυβερνήσεις ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αποφασίζει πότε θα στήσει κάλπες και αν κάποιος μπορεί να τον αναγκάσει, αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή κάλεσε “το πραγματικό αφεντικό” να δείξει την πόρτα στον Κ. Μητσοτάκη ώστε να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν ο δρόμος για μια νέα μεγάλη νίκη του λαού, για μια νέα αρχή.

Έτσι, παράλληλα με την προσυνεδριακή διαδικασία, στην Κουμουνδούρου δίνουν μεγάλο βάρος ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο από όλες τις απόψεις να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη, όποτε αυτό χρειαστεί, για μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και θα επουλώσει τις βαθιές πληγές που άνοιξε στην κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η συγκρότηση μιας ομάδας συμβούλων που δεν βρίσκονται στον στενό κομματικό πυρήνα αλλά έχουν σημαντική παρουσία στους τομείς τους, γνώση, επιστημονική κατάρτιση και διεθνές κύρος. Το λεγόμενο “think tank” είχε, στην πραγματικότητα, προαναγγελθεί από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και αναμένεται να συμβάλει με επεξεργασίες και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, πανδημία, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, πράσινη μετάβαση, νέες τεχνολογίες, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, θεσμοί.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση