«Φλερτ» της Δύσης σε Βενεζουέλα και Ιράν, με το βλέμμα στον πόλεμο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια περίεργη είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, αναφέροντας ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στη Βενεζουέλα με στόχο να πραγματοποιήσουν επαφές με την κυβέρνηση Μαδούρο στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Μια κυβέρνηση την οποία η Ουάσινγκτον επιχείρησε να ανατρέψει ουκ ολίγες φορές, προσφάτως με την τραγική στήριξή της στον Χουάν Γουαϊδό, του οποίου το πολιτικό άστρο έχει… σβήσει εδώ και πολύ καιρό.

Όπως αναφέρουν οι New York Times οι ΗΠΑ επιθυμούν να πλησιάσουν τους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Λατινική Αμερική, όχι μόνο στα πλαίσια της προσπάθειας διπλωματικής απομόνωσης της Ρωσίας, αλλά και για να προλάβουν καταστάσεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη.

Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα που στηρίζει ανοιχτά τις ρωσικές ενέργειες, κάτι που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και ο ίδιος ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος έχει συχνά επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τώρα, όμως, οι σκέψεις που υπάρχουν στην Ουάσινγκτον για να επιβληθούν κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές στις ΗΠΑ, κάνουν τον Λευκό Οίκο να ξεκινάει τα παζάρια με χώρες στις οποίες έχει επιτεθεί στο παρελθόν ποικιλοτρόπως. 

Ο Λευκός Οίκος επεσήμανε την Παρασκευή ότι εξετάζει τρόπους να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να πληγούν οι Αμερικανοί καταναλωτές και διατηρώντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Το Ιράν και τα πυρηνικά

Εκτός από την μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής, μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η είδηση ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Σύμβαση του 2015 είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, προκάλεσε αίσθηση τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω την μεγάλης κρίσης από τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Η Μόσχα δεν άφησε αναπάντητη την προσέγγιση αυτή και δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε γραπτές εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας

«Υπάρχουν προβλήματα από τη ρωσική πλευρά», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου, «ζητήσαμε από τους Αμερικανούς ομολόγους μας γραπτές εγγυήσεις (…) ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το δικαίωμά μας για πλήρες και ελεύθερο εμπόριο, οικονομία, επενδύσεις και τεχνικοστρατιωτική συνεργασία με το Ιράν».

Στη Μόσχα απάντησε η Τεχεράνη με Ιρανό αξιωματούχο να σημειώνει ότι το ρωσικό αίτημα δεν είναι εποικοδομητικό. 

«Οι Ρώσοι έβαλαν αυτό το αίτημα στο τραπέζι (των συνομιλιών που διεξάγονται στη Βιέννη) πριν από δύο ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζοντας τη θέση της στις συνομιλίες της Βιέννης, η Ρωσία θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε άλλα μέρη. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εποικοδομητική για τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε απόψε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Ρωσία για την επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της JCPOA. Είναι προς το κοινό συμφέρον και της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι που εκτιμούν ότι το ταξίδι αστραπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε Μόσχα και Βερολίνο σχετίζεται και με αυτό το ζήτημα. Τον Ναφτάλι Μπένετ ενημέρωσε για τις εξελίξεις και ο πρόεδρος Μακρόν.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το Σάββατο 27 Ιουλίου έως...

Το παρασκήνιο της διαγραφής Πολάκη και τα μηνύματα Κασσελάκη προς στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια κίνηση που άλλαξε άρδην το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ

*Του Κώστα Πουλακίδα - Τις συλλογικές συμβάσεις των πρώην ΔΕΚΟ καταργεί...
Διαφήμιση