Μητσοτάκης πιστός στα συμφέροντα, απλά όχι τα εθνικά και όχι του λαού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ενεργειακή κρίση ήταν ήδη παρούσα και πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα όμως δεν είναι κρίση, αλλά ένα ενεργειακό κραχ που αλλάζει άρδην ότι γνωρίζουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει την πράσινη στρατηγική της και πλέον αναδιπλώνεται.

Τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να καίνε λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα προτού κάνουν τη μετάβαση στις ΑΠΕ, τόνισε ο Frans Timmermans. «Ο άνθρακας δεν είναι «ταμπού», καθώς η ΕΕ επιδιώκει την έξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο.»

O Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει ότι από την Παρασκευή το ενεργειακό μείγμα της χώρας άλλαξε και οι λιγνίτες ενώ συμμετείχαν με ποσοστό 10% πλέον συμμετέχουν με 20%. Προειδοποιεί όμως για το εθνικό έγκλημα της πιθανής μετατροπής της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» από μονάδα καύσης λιγνίτη σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση, ενισχύοντας το εισαγόμενο φυσικό αέριο αποδεικνύεται επικίνδυνη.

Σε σημερινό άρθρο του euro2day «Προς νεκρανάσταση ο τομέας υδρογονανθράκων» τονίζει την «αξιοσημείωτη στροφή της κυβέρνησης», που κάνουν λόγο αναλυτές, καθώς δεν φαινόταν ως τώρα τουλάχιστον να συγκαταλέγεται το upstream στις προτεραιότητες της.  Φυσικά είχε γίνει η αναστολή των σεισμικών ερευνών από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα κινηθεί προς την αίτηση παράτασης της προθεσμίας  για τις έρευνες, μόνον εφόσον υπάρξει «σήμα» από την κυβέρνηση ότι οι υδρογονάνθρακες συγκαταλέγονται ως προτεραιότητα στην ενεργειακή στρατηγική της. Η αξία των κοιτασμάτων αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πρώην υπουργού ενέργειας Κ. Μανιάτη «Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 2.000 δις. κ.μ. νότια της Κρήτης, όταν η Ελλάδα καταναλώνει μόλις 6, αξίας 250 δις. ευρώ».  Κοιτάσματα που είναι στον πάγο εδώ και τρία χρόνια.

Ο South Stream εγκαταλείφθηκε από τους Αμερικανούς, αφού η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη τον έθεσε χαμηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της.  Ένας αγωγός που αποτελούσε μια εναλλακτική δίοδο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Μια στρατηγική που ενίσχυε σημαντικά  την γεωστρατηγική θέση της χώρας.

«Φυσικό αέριο: Η τιμή του ξεπέρασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με την επιλογή του υπέρ του φυσικού αερίου ο Μητσοτάκης δημιουργεί 2-3 δισεκατομμυριούχους -γιατί άραγε- ρημάζοντας νοικοκυριά και οικονομία», αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση σε ανάρτησή του ο Γιώργος Κύρτσος εξαπολύοντας ευθείες βολές στον πρωθυπουργό της χώρας.

Είναι προφανές ότι η ενεργειακή ιδιοτελής στρατηγική του Μητσοτάκη καταρρέει.  Η Ελλάδα δεν έχει απωλέσει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε παραγωγό και κόμβο ενέργειας εκμεταλλευόμενη στον χρόνο αναμονής τον λιγνίτη.  Μια ευκαιρία που οι «περικεφαλαίες» της Συμφωνίας των Πρεσπών πετάνε στα σκουπίδια. Πατριωτισμός είναι η ενεργειακή αυτάρκεια.  Η ενέργεια διασφαλίζει την καθημερινότητα των νοικοκυριών, την παραγωγή της βιομηχανίας και βιοτεχνίας, την επιβίωση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας και κατ’ επέκταση την ασφάλεια της.

Στις επερχόμενες εκλογές όπου ο Κ. Μητσοτάκης θα ντυθεί αρχιστράτηγος του προκεχωρημένου φυλάκιου της Δύσης και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον φόβο και την ανασφάλεια.  Η Ελλάδα όμως έχει ανάγκη από έναν ηγέτη συνετό αλλά ταυτόχρονα θαρραλέο που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. 

*Του Αντώνη Ελευθεριάδη στο tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση