Τo (ακραίο) Κέντρο κερδίζεται από αριστερά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος – Ο”ήρωας των πλουσίων” Μακρόν ζορίστηκε περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και η νίκη του στον δεύτερο γύρο προβλέπεται πλέον οριακή, πολύ μακριά από το 65% που συγκέντρωσε το 2017.

Αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο τον Μακρόν και θα καθορίσει και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου (οδηγώντας σε σχεδόν βέβαιη ήττα την ακροδεξιά Λεπέν) είναι η σημαντική ενίσχυση της Αριστεράς.

Το εξαιρετικό ποσοστό που κατάφερε να κερδίσει ο Μελανσόν, εκθέτοντας για άλλη μια φορά το “σύστημα” των δημοσκοπήσεων, δεν είναι συγκυριακό ούτε συμπτωματικό.

Η επιτυχία της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι έθεσε ως επίδικο το “κοινωνικό ζήτημα”.

Αναφέρθηκε και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία από τον εκπρόσωπο των “πλουσίων”. Η ατζέντα Μακρόν προβλέπει φοροαπαλλαγές για τους έχοντες και κατέχοντες, περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών, άλλη μια αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και, βέβαια, ενίσχυση της ατζέντας «νόμος και τάξη».

Η Αριστερά μίλησε καθαρά για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έχει συγκεκριμένες θέσεις για τα εργασιακά προβλήματα, πολεμάει με συνέπεια τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα στο ασφαλιστικό.

Με τις θέσεις αυτές συντάχθηκε ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, μην αφήνοντας έτσι και άλλο χώρο στον λαϊκισμό της Λεπέν, αλλά και η πλειοψηφία των νέων. Και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.

Ο Μελανσόν δεν αναδείχθηκε μόνο ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αλλά και ο μεγάλος νικητής στους νέους και τις νέες, συγκεντρώνοντας στις ηλικίες 25-34 ποσοστό 34% έναντι 25% της Λεπέν και 23% του Μακρόν.

Αν μας δείχνει κάτι χειροπιαστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, είναι ότι αυτό το μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακροδεξιάς λογικής που συρρικνώνει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, το αποκαλούμενο και “ακραίο Κέντρο”, έχει μοναδικό αντίπαλο την Αριστερά. Αρκεί η τελευταία να έχει καθαρές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να υπερασπίζεται με συνέπεια τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει για τη χώρα νέο παραγωγικό μοντέλο σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Στην Λάρισα περιόδευσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

“Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” / Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα fake news για την Αθηνά Λινού

Προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά...

«Στα λαδάδικα πουλάνε αυτό που θες»…

*Γράφει ο Θύμιος Γεωργόπουλος - Εσχάτως -μετά την κάλπη...

Σαν τραπουλόχαρτο καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας!

*Του Σπύρου Κυριάκη - Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν...
Διαφήμιση