Τo (ακραίο) Κέντρο κερδίζεται από αριστερά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος – Ο”ήρωας των πλουσίων” Μακρόν ζορίστηκε περισσότερο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και η νίκη του στον δεύτερο γύρο προβλέπεται πλέον οριακή, πολύ μακριά από το 65% που συγκέντρωσε το 2017.

Αυτό που δυσκόλεψε περισσότερο τον Μακρόν και θα καθορίσει και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου (οδηγώντας σε σχεδόν βέβαιη ήττα την ακροδεξιά Λεπέν) είναι η σημαντική ενίσχυση της Αριστεράς.

Το εξαιρετικό ποσοστό που κατάφερε να κερδίσει ο Μελανσόν, εκθέτοντας για άλλη μια φορά το “σύστημα” των δημοσκοπήσεων, δεν είναι συγκυριακό ούτε συμπτωματικό.

Η επιτυχία της Αριστεράς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι έθεσε ως επίδικο το “κοινωνικό ζήτημα”.

Αναφέρθηκε και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία από τον εκπρόσωπο των “πλουσίων”. Η ατζέντα Μακρόν προβλέπει φοροαπαλλαγές για τους έχοντες και κατέχοντες, περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών, άλλη μια αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και, βέβαια, ενίσχυση της ατζέντας «νόμος και τάξη».

Η Αριστερά μίλησε καθαρά για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έχει συγκεκριμένες θέσεις για τα εργασιακά προβλήματα, πολεμάει με συνέπεια τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα στο ασφαλιστικό.

Με τις θέσεις αυτές συντάχθηκε ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, μην αφήνοντας έτσι και άλλο χώρο στον λαϊκισμό της Λεπέν, αλλά και η πλειοψηφία των νέων. Και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.

Ο Μελανσόν δεν αναδείχθηκε μόνο ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αλλά και ο μεγάλος νικητής στους νέους και τις νέες, συγκεντρώνοντας στις ηλικίες 25-34 ποσοστό 34% έναντι 25% της Λεπέν και 23% του Μακρόν.

Αν μας δείχνει κάτι χειροπιαστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, είναι ότι αυτό το μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακροδεξιάς λογικής που συρρικνώνει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, το αποκαλούμενο και “ακραίο Κέντρο”, έχει μοναδικό αντίπαλο την Αριστερά. Αρκεί η τελευταία να έχει καθαρές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να υπερασπίζεται με συνέπεια τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

8 Δεκέμβρη 2008 / 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα

Ηδιαδήλωση φουντώνει.Ο Αλέξης έπεσε νεκρός αλλά είναι ζωντανός.Ζεστό αίµα...

Αντιδημοκρατική δυσανεξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε χθες...

2023: Ένας πλανήτης αλυσοδεμένος στα χρέη

*Γράφει η Έλλη Πετρίδη - Σε επικίνδυνη πορεία βρίσκεται...

Μέση Ανατολή: Σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη νότια Γάζα – «Στόχος οι υπόγειες σήραγγες»

Η Γάζα φλέγεται για ακόμη ένα 24ωρο, με τον ισραηλινό στρατό...
Διαφήμιση