Γιατί αποτελούν επικοινωνιακή φούσκα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τους λόγους για τους οποίους είναι «άνθρακες» οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές εξηγούν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως τονίζουν Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν περιλαμβάνουν καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.

«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησής του αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Οι δηλώσεις του φυσικά δε λύνουν το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας σε ρεύμα και αέριο ούτε το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επιτείνει η ουκρανική κρίση. Ούτε αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια και το καρτέλ ενέργειας στα οποία βάζει πλάτη ο κ. Μητσοτάκης» τονίζουν ο τομεάρχης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Το μόνο που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιτάχυνση των ερευνών που η δική του κυβέρνηση καθυστέρησε, σε περιοχές που η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου το μόνο που έχει να επιδείξει στη θητεία του είναι αποχωρήσεις εταιρειών και απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med, με δικαιολογία τις αντιδράσεις της Τουρκίας» σημειώνουν Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα και προσθέτουν:

«Η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δε θα μπορέσει να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ούτε θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη διάψευση της εξαγγελίας της απολιγνιτοποίησης, προχώρησε σε άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ περί επιτάχυνσης των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου χωρίς όμως να καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση ή ρύθμιση.

Θυμίζουμε ότι η ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια αλλά και η βιωσιμότητα της οικονομίας και κοινωνίας απαιτούν σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση και την Αποθήκευση Ενέργειας αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει».

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές, «επιστρέφοντας» στα ορυκτά καύσιμα. «Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον εστιάζει σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα» με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας παραγωγού πια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρα, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Σημείωσε ότι αφορά έξι εκτάσεις, η μία στην Ήπειρο και οι άλλες στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή, η πορεία των τιμών και τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μας υποχρεώνουν να αναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γενοκτονία στη Γάζα: Είναι απαραίτητο να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πρωτοφανές στην ιστορία του 21ου...

Μόσχα: Ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν – “Θα νικήσουμε μαζί”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα...
Διαφήμιση