Συνομιλίες Ε.Ε. και ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν που στελεχώνουν τη μεταβατική κυβέρνηση είχαν προχθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν–και των ΗΠΑ στην Ντόχα του Κατάρ. Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν οι προοπτικές για μια κυβέρνηση ευρύτερης εκπροσώπησης στο Αφγανιστάν, η δυνατότητα των Αφγανών που το επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη συνδρομής, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτροπή της δραστηριοποίησης τρομοκρατικών και βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της χώρας.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Νασράλι, απαντώντας σε ερώτηση, στην τακτική ενημέρωση προχθες, μίλησε για «άτυπη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο» που «δεν αποτελεί αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης».

Στη τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 για το Αφγανιστάν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet πριν από τη συνάντηση είπε ότι «οι όροι μας για να εμπλακούμε με τις αφγανικές Αρχές είναι σαφείς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά «οι Αφγανοί δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μείζονα ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αρμόδιος αξιωματούχος –τον οποίον επικαλέστηκε το Reuters–ανέφερε ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επείγουσα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά γυναίκες και παιδιά, καθώς φτάνει ο χειμώνας».

* Ανταπόκριση στην kathimerini.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα οικονομικά φόρουμ (βλέπε Δελφοί) και οι «Πυθίες» της συμφοράς

*Γράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος - Παρακολουθώ, τα τελευταία 9...

Τα παράλογα της στεγαστικής κρίσης

Αν εμπιστευόμασταν τυφλά το αόρατο χέρι της αγοράς, όπως...

Βρυξέλλες: Η Ούρσουλα, το «τρίγωνο της Βαϊμάρης», η εναλλακτική του Ντράγκι και ο… Μητσοτάκης!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Έντονο παρασκήνιο κορυφής στις...

Το μήνυμα του Ιράν που δεν θέλουν να διαβάσουν ούτε ο επικίνδυνος Νετανιάχου, ούτε ο υποκριτής Μπάιντεν

Ανεξάρτητα από τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της μαζικής επίθεσης του...
Διαφήμιση