Συνομιλίες Ε.Ε. και ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν που στελεχώνουν τη μεταβατική κυβέρνηση είχαν προχθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν–και των ΗΠΑ στην Ντόχα του Κατάρ. Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν οι προοπτικές για μια κυβέρνηση ευρύτερης εκπροσώπησης στο Αφγανιστάν, η δυνατότητα των Αφγανών που το επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη συνδρομής, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτροπή της δραστηριοποίησης τρομοκρατικών και βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της χώρας.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Νασράλι, απαντώντας σε ερώτηση, στην τακτική ενημέρωση προχθες, μίλησε για «άτυπη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο» που «δεν αποτελεί αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης».

Στη τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 για το Αφγανιστάν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet πριν από τη συνάντηση είπε ότι «οι όροι μας για να εμπλακούμε με τις αφγανικές Αρχές είναι σαφείς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά «οι Αφγανοί δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μείζονα ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αρμόδιος αξιωματούχος –τον οποίον επικαλέστηκε το Reuters–ανέφερε ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επείγουσα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά γυναίκες και παιδιά, καθώς φτάνει ο χειμώνας».

* Ανταπόκριση στην kathimerini.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γιατί κυβέρνηση και περιφερειάρχες δεν χρηματοδοτούν έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση;

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Το χαρακτηριστικό της κλιματικής κρίσης...

Κακοκαιρία Elias: Επικίνδυνη κατάσταση στην Εύβοια – Μεγάλες ζημιές και εγκλωβισμοί

Δύσκολες ώρες για τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας καθώς φούσκωσε το...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ωδίνες της επόμενης μέρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τη συντριπτική ήττα του σε δύο...

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς αντιπολίτευση;

*Γράφει ο Ηλίας Γεροντόπουλος - Στην Ελλάδα που κάθε...
Διαφήμιση