Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις για την ΕΥΠ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτών από την ΕΥΠ, που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» πριν από λίγες μέρες και έμμεσα παραδέχθηκε η κυβέρνηση, έφτασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιος Κούλογλου, ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και να τοποθετηθεί για το εάν αυτές οι πρακτικές παρακολουθήσεων συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ο ευρωβουλευτής επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας και υπογραμμίζει στην ερώτησή του το γεγονός ότι «με τις παρακολουθήσεις γίνεται καταγραφή του ιδεολογικού υπόβαθρου και της κοινωνικής ή πολιτικής δράσης των πολιτών, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών ή οι απόψεις τους γύρω από τους εμβολιασμούς», ενώ υπενθυμίζει ότι από την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ., η ΕΥΠ έχει υπαχθεί απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ είναι σε εξέλιξη νομοθετική διαδικασία για την εξαίρεση των προσλήψεων στην Υπηρεσία από τον έλεγχο της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Τονίζει μάλιστα το γεγονός πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τους συγκεκριμένους πολίτες λόγω κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια από “εσωτερικές ή εξωτερικές απειλές”». Κατόπιν αυτών ρωτά την Κομισιόν:

«- Πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις ότι απλοί πολίτες και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται με βάση τις ιδεολογικές, προτιμήσεις ή την πολιτική και κοινωνική δράση;
– Συνάδουν αυτού του είδους οι παρακολουθήσεις με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής;».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν κατατεθεί ήδη δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχουν ζητήσει την κλήτευση του επικεφαλής της ΕΥΠ για εξηγήσεις.

* Του Δημήτρη Τερζή

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση